Навигација

Партнери факултета

Више информација о партнерствима доступно је на овој страници.


Златни партнери

Cadence Academic Network је основан од стране Cadence EMEA 2007. године. Циљ је да се промовише ширење водећих технологија и методологија на универзитетима познатим по својој изврсности у инжењерингу и дизајну. Мрежа знања између одабраних универзитета, истраживачких института, индустријских саветника и Cadence је успостављена како би се олакшала размена технолошке експертизе у областима верификације, дизајна и имплементације микроелектронских система. Cadence Academic Network стога значајно подржава и унапређује активности универзитета.

Академска мрежа јер је саставни део CadenceLive где се универзитетима и члановима индустрије нуди платформа за размену знања како би се демонстрирала научна достигнућа, представиле идеје и успоставила даља сарадња.

Cadence Academic Network управља страницом за дискусију и могућности на LinkedIn. Информације такође можете наћи и на  Cadence Academic Network. На LinkedIn-у, групе модерирају водеће институције академске мреже, обезбеђујући сталан ток прегледаних информација релевантних за академску заједницу.

Nordeus је мобилна гејминг компанија из Београда. Њихова игра Top Eleven - Be a Football Manager, најуспешнија је мобилна football manager игра на свету која тренутно броји преко 260 милиона регистрованих корисника. Подстакнути својим сном о стварању такмичарских игара, омогућавају милионима људи широм света да постану шампиони. Nordeus је у јуну 2021. године постао део Take-Two Software Interactive породице, једне од најиновативнијих и најкреативнијих група компанија у индустрији забаве. У Nordeusu данас ради 190 запослених из целог света.

За више информација о Nordeusu и отвореним позицијама: https://nordeus.com/careers/

Инспирисани начином на који технологија постаје све важнији чинилац у начину на који живимо и радимо, Ендава је 2000. године створила технолошку компанију која почива на једноставној филозофији – помагање људима на путу ка успеху – људима са којима раде, људима са којима сарађују и људима који користе апликације и системе које Ендава креира, дизајнира и којима управља.

Након више од 20 година искуства у раду са неким од водећих светских компанија за финансије, осигурање, телекомуникације, медије, технологију и малопродају, можемо да кажемо да је Ендава постигла успех управо захваљујући њима - сјајним појединцима који раде унутар компаније.

Њих је тренутно више од 12 000 у канцеларијама распоређеним у 61 граду у 26 држава света. Користећи најновије технологије, континуирано осмишљавају и испоручују иновативна решења која помажу клијентима у процесу сталне дигиталне трансформације пословних процеса.

Ендава је у Србији је присутна од 2015. године, када су причу о успеху започели у престоници. Неколико година касније, тим постаје значајно већи и децентрализованији, па су Ендавини стручњаци распоређени у канцеларијама широм земље, у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Чачку и Нишу.

АББ (www.abb.com) је водећа светска компанија у области енергетике и индустријске аутоматизације која својим технологијама помаже корисницима из јавног сектора, индустрије, области инфраструктуре и транспорта у унапређењу њихове продуктивности уз смањење штетног утицаја на животну средину. АББ Група послује у око 100 земаља и запошљава око 135.000 људи.

Комтрејд је основан 1991. у Београду, као дистрибутер рачунарске опреме; данас првенствено извози знање клијентима у Америци, западној Европи, Азији и Аустралији. Од преко 2000 запослених, већина развија пословни софтвер за најуспешније светске фирме. Стратешки partners Комтрејда су ИKT гиганти Microsoft, HP, Citrix, Oracle, F5, EMC и Nutanix, а међу клијентима су и највећа европска авио компанија Ryanair, комуникацијска платформа Viber и CERN, Европски институт за нуклеарна истраживања.

За младе стручњаке жељне доказивања у свету ИКТ-а, Комтрејд је право место за наставак професионалног развоја по завршетку студија, из више разлога:

 • Имамо 16 компанија у 12 земаља на 3 континента – и сталну размену знања, култура и енергије
 • Имамо више од 1000 софтверских инжењера, што је огромна база актуелног знања
 • Наша партнерства са преко 30 водећих технолошких компанија у свету су дугогодишња
 • У свакодневном послу користимо најновије методологије – Аgile, Scrum, PMI, Quality Assurance
 • Правимо пословне софтвере и пружамо ИКТ услуге и консалтинг водећим компанијама у свету
 • Наши клијенти долазе из разних индустрија: из финансија, енергетике, здравства, телекомуникација и многих других
 • Нудимо интезивне програме обука и усавршавања
 • Готово 1/4 студената који заврше Комтрејдову летњу школу програмирања ЕДИТ постају наше колеге, са пуним ангажовањем на пројектима широм света.

Тyphoon HIL Inc. је тржишни и технолошки лидер на пољу контролера ултра високе поузданости - Hardware-in-the-Loop (C-HIL) симулације за енергетску електронику, микромреже и дистрибутивне мреже. Пружамо доказана, вертикално интегрисана решења за тестирање, заједно са најквалитетнијом корисничком подршком. Компанија је основана 2008. године и од тада креира производе који се одликују једноставношћу употребе, ненадмашивим спецификацијама, врхунском технологијом и приступачношћу. Дубоко верујемо да је "less is more" када се ради о опреми за тестирање, коју наши купци воле. Ми стојимо иза беспрекорно интегрисаног технолошког пакета, од специфичних процесора Тyphoon HIL-а и ултра-робусног нумеричког калкулатора све до уређивача шема и SCADA система.

Основан 1987. године, Huawei је водећи глобални добављач инфраструктуре информационих и комуникационих технологија (ИКТ) и паметних уређаја. Имамо приближно 197.000 запослених и послујемо у преко 170 земаља и региона, опслужујући више од три милијарде људи широм света.

Мисија Huawei-ја је да свакој особи, дому и организацији донесе дигиталну технологију за потпуно повезан, интелигентан свет. У том циљу ћемо: постицати свеприсутну повезаност и промовисати једнак приступ мрежама како бисмо поставили темеље интелигентног света; пружајући крајњу рачунарску моћ за испоруку свеприсутног облака и интелигенције; изградити моћне дигиталне платформе које ће помоћи свим индустријама и организацијама да постану агилније, ефикасније и динамичније; редефинисати корисничко искуство са вештачком интелигенцијом нудећи потрошачима персонализованије и интелигентније искуство у свим сценаријима, укључујући дом, путовања, канцеларију, забаву и фитнес и здравље.

Сам Huawei се фокусира на ИКТ инфраструктуру и паметне уређаје. Отвореном сарадњом и иновацијама помажемо у промоцији и заштити јединствених глобалних стандарда, успостављању савеза индустрије и екосистема, подржавамо глобалне пројекте отвореног кода и потичемо открића у кључним технологијама. Морамо да удружимо,стварамо и делимо ресурсе у читавој индустрији. Заједно са индустријским партнерима широм света, градимо отворен, глобални екосистем који ће помоћи сектору ИКТ-а да се одрживо развија.

ELSYS Eastern Europe је једна од водећих компанија на европском тржишту која се бави развојем комплексних интегрисаних кола и електронских система и чији инжењери располажу експертизама из различитих области која су потребна за развој дигиталних, аналогних и mixed-signal интегрисаних кола. Такође, развој системских решења, као и embedded софтвера је део нашег портфолиа. Клијенти се налазе у САД, Француској, Немачкој, Швајцарској, Израелу, Јапану, итд. ELSYS је део интернационалне ADVANS групе која је, са својих више од 1000 инжењера, специјализована у изради комплексних пројеката у области апликативног софтвера, електронских система и механике. Постије два развојна центра, у Београду и Новом Саду.

Siemens AG (Берлин и Минхен) је глобална технолошка корпорација која је, више од 170 година, симбол инжењерске изврсности, иновација, квалитета и поузданости. Активна широм света, компанија је фокусирана на паметну инфраструктуру за зграде и дистрибуцију енергије и енергетске системе и на аутоматизацијиу и дигитализацију у процесној и производној индустрији. Siemens спаја дигитални и физички свет и подстиче своје купце да трансформишу своје индустрије и тржишта унапређујући живот милијардама људи свуда у свету.

Већ 134 године компанија Siemens је лидер у Србији у свим сегментима свог пословања, а током овог периода у партнерству са локалним бизнисом остварила је много успешних пројеката од изузетне важности за купце, кориснике и друштво у целини. Siemens у Србији запошљава 1200 људи, а кроз Siemens Mobility фабрику у Крагујевцу доприноси обликовању светског тржишта путничких и теретних услуга.

HDL Design House компанија се бави дизајном и верификацијом чипова. Компанија пружа услуге у домену дигиталног, аналогног, back-end и FPGA дизајна и верификације, у бројним областима SoC-a (System on Chip). Неки од маркета које компанија покрива су: аутоиндустрија, телекомуникације, IoT, вештачка интелигенција, мобилни и радио системи, gaming индустрија, медицинска електорника и многи други маркети. Компанија се бави и развојем IP блокова, као и верификацијом истих (VIP).

Компанија је основана 2001. године и тренутно броји око 250 инжењера, који се налазе у неколико дизајн центара, у Србији и Грчкој. Седиште компаније се налази у Београду.

HDL Design House компанија је део ARM® Approved Design Partner програма, чиме је препозната као акредитован партнер и водећа SoC компаниja у овом домену.

Компанија поседује ISO сертификате: ISO 9001:2015 и ISO 27001:2013.

 

Elnos Grupa је интернационални концерн за електроенергетику са домаћом адресом и традицијом дужом од 75 година.

Високопрофесионална реализација најзахтјевнијих пројеката модернизације, реконструкције и изградње електроенергетских објеката до 400 kV је ову компанију позиционирала међу лидере у области електроенергетике.

Elnos Grupa потврђује чувену тезу да бизнис не познаје границе и служи као пример изузетно успешног пословања на тржиштима регије и Европе.

Групација послује у петнаест земаља југоисточне, централне и северне Европе и запошљава више од 600 радника.

Њени пројектни и оперативни тимови данас граде најсложеније технолошке електроенергетске инфраструктуре, а компанија је активан и пожељан партнер на европском тржишту знања и технологија.

Elnos Grupa је снажно усмерена на обликовања обновљиве енергетске будућности и до сада је учествовала у изградњи више од 500 MW инсталираних капацитета у ОИЕ области.

Quectel је глобални провајдер “IoT (Internet of Things)” решења. Ми постојимо да бисмо повезивали уређаје и људе на мреже и услуге, покрећемо дигиталне иновације и помажемо у изградњи паметнијег света.

Имамо широк портфолио “IoT” модула (cellular, GNSS, WiFi/Bluetooth), уградних и екстерних антена и услуга повезивања.

Компанија запошљава преко 4.000 људи, са канцеларијама у преко 50 земаља, и више од 90 глобалних дистрибутера, као и 8 глобалних центара за истраживање и развој. Поносни смо на 7.000 купаца широм света, а наш годишњи промет превазилази 2 милијарде долара.

Quectel R&D центар Београд је отворен 2020. године и садржи најсавременију опрему у региону. Налазимо се на три спрата у “Danube Business Center” згради на Новом Београду, где окупљамо 90 талентованих људи (70 инжењера) који расте на недељном нивоу. Код нас раде тимови за развој софтвера, валидацију, управљање пројектима, техничку подршку (FAE) и администрацију. У оквиру нашег тима за развој софтвера, поседујемо одељења која покривају RTOS, развој на Линукс и Андроид платформама.

Осим Београда, мрежа наших истраживачко-развојних центара се простире и на Канаду, Малезију и Кину.

Ово се преводи у наше истраживачко-развојне активности који поред Београда укључују и центре у Канади, Малезији и Кини.

 

Тенсторент је компанија наредне генерације која развија рачунаре за примену у области вештачке интелигенције (енгл. AI), што укључује: 

 • чипове паралелне dataflow процесоре за извршавање алгоритама машинског учења и RISC-V централне процесоре (енгл. CPU), 
 • софтвер (СДК) – компајлере и друге системске софтверске алате и 
 • системе – у опсегу од PCI-E картица са једним чипом до рачунара величине више серверских рек ормана са стотинама чипова. 

Са седиштем у Торонту (Канада), канцеларијама у Београду, Тексасу, силицијумској долини и Индији, Тенсторент окупља стручњаке из области архитектуре рачунара, ASIC дизајна чипова, напредних рачунарских система, софтверског инжењерства, компајлера и машинског учења. 

Тенсторент су 2016. године основали Љубиша Бајић, Иван Хамер и Милош Трајковић. Канцеларија у Београду је отворена у децембру 2021. године са циљем да привуче најбоље инжењере у Србији из наведених области. После годину дана рада, београдска канцеларија запошљава 26 људи у 4 тима који развијају критичне делове Тенсторент чипова, софтверских алата и система. 

Више о компанији, нашој технологији, производима и отвореним позицијама можете прочитати на: www.tenstorrent.com

Сребрни партнери

Енел је инжењеринг фирма која се бави индустријском аутоматиком и чије услуге пројектовања, производње и програмирања система аутоматског управљања користе бројни произвођачи машина као и фирме из различитих сектора индустрије које имају сопствену производњу. Поред тога Енел је развио линију машина високих перформанси за флексо штампу коју производи под брендом Vallis, www.vallis-technologies.com. Као фирма која се константно развија и посебну пажњу посвећује технолошком унапређењу својих производа и услуга Енел младим инжењерима аутоматике пружа идеалне услове за напредовање у струци и рад на најсавременијим технологијама тренутно заступљеним у индустријској аутоматици.

Компанија Roaming Networks је један од водећих систем интегратора у ИKТ индустији у Србији и региону Балкана. Пружамо професионалне услуге консалтинга, пројектовања, имплементације, интеграције и одржавања у областима радио и радио-релејних приступних мрежа, пасивних оптичких мрежа, транспортних и приступних система, ИТ инфраструктуре и дата центара и система техничке заштите. Током претходних година изградили смо јако присуство на тржиштима Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Аустрије и Немачке. Roaming Networks има преко 400 запослених. Партнерски сарађујемо са 15 светских компанија. Кроз стабилан раст и развој тежимо да проширимо пословање на нова тржишта Европе, Aмерике и Блиског Истока.

Avisto Eastern Europe je servisna komapnija specijalizovana za pružanje usluga u oblasti softverskog inženjeringa sa ekspertizama na polju Aplikativnog Softvera, DevOps, Embedded Sistema i QA & Automatizacije. Osnovana 2007 godine kao ćerka francuske kompanije Avisto, i članica Advans Grupe sa kojom predstavlja deo zajednice od više od 1000 inženjera. Avisto Eastern Europe sa kapacitetom od dva razvojna centra u Beogradu i Novom Sadu uspešno realizuje kompleksne projekte i pruža podršku internacionalnim kompanijama, visoko specijalizovanim srednjim preduzećima i start up'ovima čije poslovanje iziskuje potrebu za ekspertskim znanjem.

SYRMIA je kompanija koja se bavi pružanjem usluga u oblasti razvoja sistemskog softvera u raznim domenima, počevši od razvoja sistemskih biblioteka, programskih prevodilaca, emulatora, optimizovanih platformi za mašinsko učenje i softvera za grafičke kartice, sve do izrade kompleksnih softverskih rešenja za automobilsku industriju i potrošačku elektroniku. Programski jezici koje najviše koristimo su C, C++ i Python, a svojim radom aktivno doprinosimo i Zajednici otvorenog koda. Preko 150 naših inženjera je angažovano na projektima za različite klijente, od startapa do poznatih korporacija iz Silicijumske doline.

Ми у компанији Schneider верујемо да је приступ енергији и дигиталном свету основно људско право. Подстичемо све да максимално искористе своју енергију и ресурсе, у складу са нашим слоганом Life Is On свуда, за свакога, у сваком тренутку.

Обезбеђујемо дигитална решења у области енергетике и аутоматизације у циљу ефикасности и одрживости. Комбинујемо водеће светске технологије, аутоматизацију у реалном времену, софтвере и услуге у домену енергетике у интегрисаним решењима за домаћинства, зграде, дата центре, инфраструктуру и индустрију.

У Србији се налази Schneider Electric Развојни центар за истраживање, развој и инжењеринг софтвера у области управљања електроенергетским системима, јединствен у свету. Развојни центар, који је од 2019. године део Schneider Electric компаније, окупља преко 1000 стручњака из области енергетике и рачунарства и има вишегодишњу сарадњу са универзитетима, електродистрибутивним компанијама, произвођачима електричне енергије  и IT интеграторима широм света.

Креативни и добро обучен Energize тим дипломираних инжењера електротехнике, посвећен је пружању технолошки најнапреднијих и најквалитетнијих решења у областима Соларних електрана, Соларних и хибридних Storage система, Соларног LED осветљење, Система пуњача за електро аутомобиле, Система ефикасног индустријског грејања, Система за заштиту производног процеса, Система за управљање енергијом (Индустријy 4.0 стандард), Индустријске енергетике, Data центара, Напајања базних станица, Напајања у постројењима за производњу, транспорт и дистрибуцију електричне енергије, Система за складиштење енергије и других специјализованих области. Наше знање у области обновљивих извора енергије, енергетике и система напајања као и искуство у дизајнирању и реализовању комплексних система, препознато је од стране наше мреже партнера који послују на територији југоисточне Европе.

Микроелектроника је домаћа компанија основана 2001. године. Седиште компаније је у Београду а од 2019. имамо канцеларије и у Крушевцу. Бавимо се развојем, производњом, продајом хардверских и софтверских алата за рад са микроконтролерима. Укратко : ПРОДАЈЕМО ВРЕМЕ, ПРАВИМО ИНЖИЊЕРЕ (са нашим алатима инжињери брже, боље и лакше ураде свој посао). Сваког дана у 10h на нашем сајту осване нов хардверски производ као резултат тимског рада наших колега инжењера, производње и маркетинга. Оно што нас издваја од других инжењерских компанија је производња која се налази у оквиру нашег развојног центра у Београду где се сваког дана произведе преко 100 различитих врста производа како за нас тако и за наше клијенте. Поред развоја својих производа и услуга пружамо услуге развоја и производње за бројне светски познате клијенте. Нас тим чине комбинација јуниорског ентузијазма, медиорске стабилности и сениорске струцности.

Акционарско друштво Електромрежа Србије је национални оператор преносног система који обезбеђује сигуран и поуздан пренос електричне енергије на целој територији Србије и у чијој је надлежности више од десет хиљада километара високонапонских далековода, као и преко 40 постројења, који се редовно одржавају и унапређују. ЕМС АД је одговоран за ефикасно управљање преносним системом који је повезан са електроенергетским системима других земаља, као и за обезбеђивање функционисања и развоја тржишта електричне енергије у Републици Србији и његово интегрисање у регионално и европско тржиште електричне енергије. Наша компанија представља сложен систем са више од 1.300 запослених у различитим организационим јединицама које су распоређене широм земље. Сви они свакодневно раде како би електроенергетски систем Србије несметано функционисао.

Компанија Festo је један од светских лидера у области индустријске аутоматизације и основана је 1925.године. Централа компаније Festo је у Штутгарту у Немачкој и послује у преко 250 земаља света са преко 300.000 клијената.

Компанија своју широку палету производа и услуга стручним знањима интегрише у решења у области аутоматизације и дидактике. Успех компаније се заснива на посвећености у областима технологије, знања, обуке и учења. И ако је препознатљива по решењима у области индустријске пнеуматике, компанија Festo је константним улагањем у развој и иновације еволуирала у компанију са широким портфолиом производа и решења у области индустријске аутоматизације која има за циљ да повећа продуктивност својих клијената. Festo инжењери су инжењери продуктивности.

Велики партнери

Microsoft Development Center Serbia - MDCS, отворен је 2005. год. као четврти по реду развојни центар компаније Мајкрософт у свету. Тим MDCS-а чини више од 200 перспективних младих људи, врхунских стручњака из области компјутерских наука и примењене математике. MDCS настао је са идејом да ангажовањем талената из Србије и региона, узме активно учешће и допринесе развоју нових Мајкрософт технологија.

Vast.com је водећи вертикални претраживач и лидер у развоју Big Data технологија на тржиштима продаје возила, некретнина и путовања, са преко 30 милиона корисника месечно. Компанија развија производе за "Fortune 500" компаније, а неки од њихових клијената су AOL, Yahoo, CarFax, HomeCircle, итд. Седиште ове глобалне компаније је у Остину, Тексас, а развојни центри налазе се у Београду и Кијеву. Београдска канцеларија запошљава 140 људи.

Компанија LOGО, један од лидера у области интегрисаних решења и инжењеринга у ИКТ, основана је 1990. у Београду, а 2003. прва је отворила фабрику за производни програм за асемблажу оптичких каблова. С око 70 запослених експерата, од којих чак 20 инжењера са стручним лиценцама и сертификатима, своја ИКТ решења са успехом реализује широм Србије, Балканског региона, ЕУ и Русије.

РТ-РК је водећа кућа у Југоисточној Европи за развој софтвера у области embedded система, са фокусом на потрошачку електронику и системе за информисање. Основана је 1991. године и тренутно запошљава преко 500 инжењера. Компанија пружа услуге у области система заснованих на Андроид-у, системског софтвера, области видеа и мултимедије, развоја софтвера на ДСП платформама, ИоТ технологија, UI/UX, ASIC и FPGA и развоја хардвера. РТ-РК има значајно искуство као развојни центар за компаније из аутомобилске индустрије, области умрежавања и потрошачке електронике. Седиште компаније је у Новом Саду, а развојни центри су у Београду и Бања Луци. РТ-РК послује у оквиру TTTech Групе.

SpiceFactory је агенција специјализована за израду иновативних дигиталних производа која су испред свог времена. Њени клијенти су традиционалне компаније из различитих индустрија - automotive, телекомуникације, ИоТ, BigData. На тржишту наступа и са СааС производима: Концепт - алат за прототиповање и корисничко тестирање апликативних интерфејса, Сава - платформа за организаторе догађаја са чет ботом као једним од начина интеракције и Cognito - чет бот платформа за финансијске и осигуравајуће институције.

М2Е је мултидисциплинарна инжењерска консалтинг компанија основана 2005. са канцеларијама у Мајамију, Вест Палм Бичу и Београду са 58 запослених инжењера из свих делова света. Фирма нуди разноврсност талента, способности и стручности у пружању инжењерских услуга: надзор и контролу квалитета у свим областима инжењеринга, вештачење у кривичним поступцима, пројектовање у областима грађевине, електротехнике и машинства. М2Е је у својој канцеларији у Београду развио сопствену апликацију за надзор и контролу квалитета која се користи на градилиштима широм наших тржишта.

Drillinginfo даје увиде намењене електропривреди и индустрији фосилних горива, засноване на платформи последње генерације засноване на индустријским подацима и енергетској аналитици. Софтвер је направљен од стране малих тимова изузетно талентованих појединаца који користе најсавременије технологије како би померили границе могућег.

Више од 48 година, АМД покреће иновације у сфери рачунарства високих перформанси, графичких и визуелизацијских технологија – градивних компоненти центара података, гејминга и тзв. урањајућих платформи. Стотине милиона корисника, водеће „Fortune 500“ компаније и врхунске научно-истраживачке институције широм света, ослањају се на АМД технологије из дана у дан, како би унапредиле свој посао, живот и забаву. АМД-ови запосленици широм планете су фокусирани на прављење фантастичних производа и померање граница могућег.

Eaton Corporation је компанија која се бави управљањем електричном енергијом и која је у 2017. години остварила приход од 20,4 милијарди америчких долара. Ми омогућавамо енергетски ефикасна решења која помажу нашим корисницима ефектно коришћење електричне, хидрауличне и механичке енергије на начин који омогућава већу снагу, сигурнији рад и мању потрошњу горива. Еатон је посвећен побољшању квалитета људских живота и околине кроз употребу наших производа и услуга. У Еатону је запослено око 96.000 људи, а компанија своје производе продаје на тржиштима преко 175 земаља. За више информација, посетите Eaton.com.

GoDaddy обезбеђује највећу cloud платформу на свету, која је посвећена малим, независним корисницима и професионалцима на вебу. Са 18М корисника и 75М домена којима управља, GoDaddy је место где људи долазе да дају име својој идеји, направе професионални вебсајт, привуку своје клијенте и управљају својим послом.

Ubisoft Belgrade је један од Ubisoft студија широм света који се бави развојем ААА видео игара. У овом студију тренутно радимо на развоју како PC тако и конзолних верзија три велика наслова - Ghost Recon, Steep и The Crew. Будући да наш тим сачињавају млади, ентузијастични људи жељни знања, континирано се трудимо да растао и повећавамо нашу експертизу, са циљем да у Београд доведемо још занимљивије пројекте и мандате.

Од скромног експеримента на једној веб страници, од лета 2013. до данас, уз помоћ људи који верују да се из србије може пружити услуга на светском нивоу, како кроз комуникацију са корисницима, тако и кроз софтвер, FishingBooker је израстао у највећи и најуспешнији светски сервисза риболовачки туризам, активност на коју само Американци годишње потроше две милијарде долара.

Компанија NDC већ 30 година успешно послује на српском тржишту на пословима пројектовања, инжењеринга и консалтинга у области електроенергетике. Ангажована је на водећим пројектима у Србији као што је градња новог блока на термоелектрани Костолац и многим другим који су од суштинског значаја за Србију. Своју вишегодишњу сарадњу остварује са највећим фирмама у области електроенергетике као што су ЕПС, НИС, ABB, Siemens, Кинески CMEC и многи други.

Компанија Ветроелектране Балкана (WEBG) развија пројекат ветропарка Чибук 1, највећег ветропарка у Србији капацитета 158 мегавата, који се простире на површини од 37 квадратних километара, на око 50 километара од Београда, у Војводини. Ветропарк ће снабдевати струјом 113.000 домаћинстава и смањити емисију угљен-диоксида за 370.000 тона годишње. Предвиђено је да Чибук 1 почне са радом у пуном капацитету у првој половини 2019. године.

“Mikro Princ” д.о.о. основан је 1992. године, а од 1999. бави се увозом и дистрибуцијом, велепродајом и малопродајом електронских компоненета, опреме за мерење и лем алата. Компанија такође дозвољава специфичне наруџбине у складу са жељама купаца, даје препоруке за коришћење и одржавање производа.

ChipGlobe је интернационална компанија која се бави пружањем услуга пројектовања и верификације ASIC chipova (RTL2GDS), као и пружањем услуга развоја хардвера и софтвера у области embedded система. Стратешки је партнер водећим светским компанијама из области полупроводничке индустрије. Chip Globe је основан 2014. године са седиштем у Минхену и развојним центрима у Београду, Сингапуру, Вијетнаму и Дресдену. У Београду, компанија послује од 2017. године. ChipGlobe тим чине млади људи са пуно ентузијазма, енергије и идеја који непрекидно расте.

Компанија Zuhlke Engineering основана је пре више од пола века (1968), у Цириху. На самом почетку, пружала је услуге на пољу иновације производа да би почетком 70‑их почела и с развојем софтвера. Осим у Швајцарској, послује у Немачкој, Великој Британији, Аустрији, Србији, Сингапуру, Бугарској и Хонг Конгу. Први развојни центар компаније у Србији отворен је у Београду 2013. године. Првих пет година фокус београдског тима био је на софтверском инжењерству, али од 2018. и на пројектима који захтевају експертизу и знања у машинству и електроници.

eCon Engineering Ltd. је инжењерска компанија са седиштем у Будимпешти који се бави дистрибуцијом софтвера и консултантским услугама, CAE услугама и дизајном машина за посебне намене. eCon је званични партнер дистрибутивног канала најсавременијег софтвера за симулацију Ansys, Moldex3D i CastDesigner у Мађарској и у јадранској регији.

Компанија Brose развија и производи мехатроничке системе за врата возила, врата пртљажника и седишта, као и електромоторе, електронику и системе за управљање. Brose група запошљава око 25.000 запослених на 65 локација у 24 земље уз годишњи промет од 6,2 милијарде евра. Широм света, сваке секунде ново произведено возило је опремљено са најмање једним Brose производом. На листи купаца ове компаније налази се око 80 аутомобилских брендова, преко 40 добављача и 50 произвођача електричних бицикала.

Ingram Micro је један од највећих светских дистрибутера ИТ опреме и решења, који послује у преко 150 земаља света, сарађује са преко 200.000 партнера и има потписане уговоре са преко 1700 произвођача опреме и софтвера као што су Cisco, Microsoft, HP, VMware, IBM, DellEMC, Checkpoint итд.

Компанија Kolektor ETRA је компанија за пројектовање и производњу уљних дистрибутивних и енерегетских трансформатора снага до 500 MVA и напона 420 kV, дизајнираних да обезбеде високу поузданост, трајност и ефикасност потребну у индустријским и комерцијалним применама. Компанија Kolerktor ETRA производи и испоручује трансформаторе у преко 19 земаља широм света.

HomeStory d.o.o је all remote компанија са седиштима у Београду и Аустину, која обједињује екосистем брокера, агената за некретнине, финансијских институција и Homestory rewards програм у јединствену целину. Развијањем Big Data апликација, пружањем подршке и комуникацијом са клијентима, партнерима и брокерима, HomeStory постаје лидер у свету некретнина на америчком тржишту.

ТX Services је огранак ТX Group - највеће швајцарске медијске куће која послује скоро 130 година. Ми развијамо апликације кроз које на дневном нивоу пролази око 80% швајцарског интернет саобраћаја, а са портфолиом дневних и недељних новина, часописа и дигиталних платформи настојимо да пружимо нашим корисницима корисне информације и олакшамо оријентацију у данашњем свету.

А1 Србија је мобилни оператер који је део интернационалне Телеком Аустрија Групе која послује у 7 земља. Више од 1.500 запослених посвећено је пружању најбољег корисничког искуства и креирању иновативних решења и услуга, омогућавајући да 2.4 милиона корисника, у складу са својим потребама, одаберу и на најбољи начин искористе могућности које дигитализација нуди.

СББ је оператор телевизије, кабловског интернета и дигиталне фиксне телефоније у Србији. Компанија је настала 2002. године у Крагујевцу, а у њој данас ради тим од преко 2.000 људи који су посвећени пружању најбољег корисничког искуства, иновативних технологија и врхунских сервиса за преко 3 милиона корисника у 32 града широм Србије. СББ је пионир у иновацијама на тржишту, које су заувек промениле услуге телекомуникација. Компанија је део Унитед Групе која послује у осам земаља Југоисточне Европе.

ЦЕТИН Групу чине четири инфраструктурна оператора – ЦЕТИН Србија, ЦЕТИН Бугарска, ЦЕТИН Мађарска и ЦЕТИН Чешка Република, са скоро 3000 запослених. ЦЕТИН је основан у Србији у јулу 2020. године, издвајањем од матичне компаније Теленор Србија, као пружалац фиксних и мобилних инфраструктурних услуга за телекомуникационе операторе, провајдере интернет услуге и друге компаније, на српском и регионалном тржишту. Посвећеност, квалификације и таленти наших 300 колегиница и колега, омогућавају нам да пружимо врхунска комуникациона инфраструктурна решења, ефикасност без премца и изванредне перформансе мреже за наше клијенте, уз одржив развој технологије. Верујемо да предводимо дигиталну трансформацију, кроз услуге које пружамо. Страствени смо према технологији, која је суштина нашег постојања.

CWP је водећа компанија у пољу обновљивих извора енергије са експертизом у свим фазама развојног тока пројекта. Развијамо и управљамо пројектима са потврђеним успехом. Користећи наш проверен приступ развијању пројеката од зачетка до краја развоја, обезбеђујемо потпуну посвећеност свим деоничарима у сваком ступњу развоја.

Bitgear је водећа српска високотехнолошка R&D компанија за развој производа са седиштем у Београду, основана 2007. Специјалисти смо за сензорску технологију и примену IoT-а у дигитализацији индустрије. Технологије са којима радимо на дневној бази обухватају електронику, Embedded design, препознавања покрета са МЕМС, оптичке сензоре, дигиталну обраду сигнала и слике, платформе Internet-Of-Things, апликације и решења за мобилне и web услуге.

Компанија Sky Express се бави имплементацијом напредних софтверских решења за cyber безбедност и услугама у области информационе безбедности на тржишту Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Албаније и Северне Македоније. Компанија је регионални лидер у области ИТ безбедности. Sky Express је стратешки партнер Швајцарског фонда Evolution Equity Partners, захваљујући чему има јединствену прилику да послује директно са водећим светским провајдерима решења за cyber безбедност попут VMware, Onapsis, LogPoint, Security Scorecard, Airlock, Sumo Logic и другим.

IT Labs је основан 2005. године у Лос Анђелесу. Направљен је са једином сврхом да произведе тимове за развој софтвера највиших перформанси. Од првог дана омогућили смо нашим клијентима да се такмиче са иновацијама и ефикасним развојем тако што смо им обезбедили тимове по принципу „кључ у руке“. Данас бројимо око 700 чланова тима на више континената, пружајући подршку клијентима у већини временских зона.

Brid.TV (Brid Video d.o.o.) је ИТ фирма из Београда која се бави развојем платформе за дистрибуцију и монетизацију видео-садржаја преко интернета. Фирма тренутно има преко 30 запослених у Србији, Мађарској и САД. Brid.TV платформа у целости је развијена у нашој земљи од стране домаћих програмера, а послује на међународном тржишту од 2018. године. Највећи број корисника платформе је из САД, Немачке, Италије, Израела и балканског региона.

Decenter је центар за истраживање и развој софтверских производа базираних на Ethereum блокчејн платформи. Ми смо група пионира и ентузијаста страствено посвећених грађењу децентрализованијег Интернета ослањајући се на Web 3.0 и блокчејн технологије. Неки од наших претходних пројеката укључују генеративне NFT уметничке платформе, блокчејн игрице и платформу за *audite* паметних уговора. Тренутно, наш фокус је у потпуности на развоју DeFi Savera, веб апликације за управљање децентрализованим финансијама.

Global Substation Solutions је савремена компанија која пружа широк спектар инжењерских услуга у области пројектовања, консалтинга, студија електроенергетских система и испитивања и конфигурисања система релејне заштите и управљања. Наш тим чине врхунски стручњаци са великим искуством у наведеним областима, компетентни да дају значајан допринос развоју електроенергетике.

Veriest је међународна компанија која пружа услуге дизајна и верификације за ASIC/IP/FPGA. Са седиштем у Израелу и развојним центрима у Великој Британији, Мађарској и Србији, наши инжењери пружају клијентима врхунска решења за дизајн архитектуре, имплементацију дизајна за чипове дигиталних и мешовитих сигнала, моделовање система, функционалну и формалну верификацију и софтвер за наменске системе.
 
Seven Bridges је биотехнолошка компанија и наша мисија је да помогнемо и убрзамо развој персоналне медицине правећи платформу за обраду, анализу и интерпретацију широког спектра биомедицинских података. Анализама на нашој платформи убрзавају се и омогућавају даљи пробоји у истраживањима рака, развоју лекова и персонализоване медицине. Хиљаде истраживача из биотехнолошке и фармацеутске индустрије користе услуге Seven Bridges платформе.
BGI Group је глобална водећа организација за природне науке, основана 1999. године, са преко 10.000 запослених у више од 100 земаља и региона широм света. Вриједности BGI-a су дешифрирање тајни живота, подстицање раста индустрије природних наука и рад за бољитак човјечанства. Пословање BGI групе покрива много различитих области. Непрофитне организације укључују BGI-Researč за истраживање и научна истраживања; BGI-koledž за обуку научника; Gigascience - научни часопис са ИФ. Два примарна комерцијална огранка BGI Grupe су BGI-Genomics која пружа услуге тестирања и истраживања генома здравственим радницима и истраживачким организацијама и MGI која производи научну опрему укључујући секвенцере и системе за аутоматизацију лабораторија.
Институт за стандардизацију Србије (ИСС) је једино национално тело за стандардизацију у Републици Србији. Делатност ИСС-а обухвата доношење српских стандарда и сродних докумената и друге послове који су повезани са стандардизацијом. Прва од њих био је Југословенски национални комитет за нормализацију, формиран далеке 1934. године у тадашњој Краљевини Југославији. Данас је ИСС јавна непрофитна установа, која представља нашу земљу у међународним и европским организацијама за стандардизацију.
Go2power consulting је компанија специјализована за електроенергетско саветовање. Фокусирани смо на планирање производње електричне енергије, безбедну интеграцију обновљивих извора, анализу тржишта, одређивање оптималне диспечерске енергије, као и економску и анализу исплативости у електроенергетским системима широм света. Настојимо да константно напредујемо, истовремено пружајући иновативна и сигурна решења својим клијентима.
 

Пројектни партнери

Партнери катедри