Навигација

Нови програм мастер академских студија у сарадњи Електротехничког факултета и Факултета организационих наука

На конференцији за медије одржаној у Влади Републике Србије у четвртак, 5. септембра 2019. године представљена су четири интердисциплинарна студијска програма под јединственим називом Мастер 4.0, настала кроз блиску сарадњу универзитета и привреде, а у циљу повезивања савремених ИТ знања са пословним вештинама потребним за развој дигиталних производа и услуга.

Програм „Напредне информационе технологије у дитигалној трансформацији“, који ће бити реализован од октобра 2019. године, у сарадњи Електротехничког факултета и Факултета организационих наука, победио је са максималним бројем поена на јавном конкурсу за мастер програм од националног значаја у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са организацијом „Дигитална Иницијатива Србије“. Идеја овог програма је да се кроз сарадњу факултета као партнерских институција и привреде, обезбеди да студенти слушају најбоља предавања на два факултета и да се кроз блиску везу са компанијама из ИТ индустрије добије још квалитетнији кадар у савременим областима које су нека врста изазова за ИТ компаније које послују на тржишту у Србији и региону, јер у тим областима постоји дефицит кадрова.

Прва генерација од највише 35 студената је планирана да се упише по објављивању конкурса у октобру, по завршетку акредитације студијског програма. Биће обезбеђено 15 буџетских места и 20 самофинансирајућих места, од којих ће 5 студената стипендирати „Дигитална Иницијатива Србије“.

Заједнички програм ЕТФ-а и ФОН-а обухватиће 4 области/модула: анализу података, дистрибуирано рачунарство, интерактивно рачунарство, организацију и управљање. Овај програм мастер академских студија трајаће 3 семестра и студент треба да оствари 90 ЕСПБ, од тога 60 ЕСПБ кроз положене предмете у прва два семестра, 3 ЕСПБ кроз стручну праксу, 3 ЕСПБ за тимски стартап пројекат, 14 ЕСПБ за истраживачки део мастер рада и 10 ЕСПБ за израду и одбрану мастер рада.

У реализацији овог програма учествују многе партнерске компаније из ИТ сектора као и из других сектора.

Линк ка свим програмима: https://www.dsi.rs/master40

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2130/17.jpg