Навигација

Тим "Strawberry energy" постигао велики успех

Тим студената Универзитета у Београду, "Strawberry energy", постигао је велики успех на манифестацији "Недеља одрживог развоја" коју је Европска Комисија организовала у Бриселу од 11. до 15. априла 2011.

Јавни соларни пуњач мобилних телефона који је овај тим у потпуности самостално осмислио и  реализовао - "Strawberry Дрво" се издвојио из јаке конкуренције због своје иновативности и важности идеје коју пројекат промовише.

"Недеља одрживог развоја" је изузетно значајна манифестација која окупља највећа европска имена са енергетске сцене. Тим "Strawberry energy" је једини студентски тим и једини долази из земље која није чланица Европске Уније. У такмичарском делу за прво место су се, поред нашег тима, бориле мултинационалне компаније и велике организације. Од пријављених 309 пројеката, соларни пуњач мобилних телефона привукао је пажњу Европске Комисије која је омогућила највећу видљивост пројекта кроз позив за постављање пуњача у Бриселу.

Тим "Strawberry energy" је својим пројектом освојио прву награду у категорији промоције смањења јавне потрошње. Укупно је додељено шест награда, по једна за сваку од категорија. Свечаност проглашења победника одржана је 12. априла 2011. године.

Пут у Брисел је трајао од 8. до 18. априла 2011, а учествовање на манифестацији омогућиле су бројне јавне институције и приватна предузећа. До сада су тим подржали Општина Обреновац, Пословно-технолошки инкубатор техничких факултета, ТЕ Никола Тесла, ЕПС, ТЕ Костолац, ЕНЕЛ ПС, Секретаријат за заштиту животне средине града Београда, Аеродром Никола Тесла, ЈАТ, Привредна комора Србије - Канцеларија у Бриселу, Агенција за енергетску ефикасност, Министарство спољних послова и наша Амбасада у Бриселу.

"Strawberry energy" је тим талентованих младих људи окупљених око заједничког циља. Поред истраживања и развоја у области обновљивих извора енергије, баве се едукацијом људи и промоцијом зелених технологија.

Тим се састоји од 9 студената различитих факултета Универзитета у Београду. Будући да је природа пројекта мултидисциплинарна и да су за успешну реализацију била неопходна знања и искуства из многих научних области, тим је састављен од студената са различитих факултета. Тим чине:

  • Милош Милисављевић, електротехнички факултет, IV година, енергетика
  • Бојана Борковић, факултет организационих наука, III година
  • Кристина Николић, факултет драмских уметности, IV година
  • Урош Уљаревић, електротехнички факултет, III година, РТИ
  • Бојан Васиљевић, електротехнички факултет, II година, телекомуникације
  • Мирослав Рибарић, електротехнички факултет, II година, енергетика
  • Страхиња Јанковић, електротехнички факултет, IV година, електроника
  • Тамара Туршијан, електротехнички факултет, IV година, енергетика
  • Михаило Васић, машински факултет, IV година