Навигација

ОПТИМАЛНИ ЧИТАЧ МАГНЕТСКИХ МЕМОРИЈА. КАДА И КАКО ПАТЕНТИРАТИ ИЗУМЕ?

Време16. април 2024. 12:00
ПредавачПроф. Александар Кавчић
ОрганизаторЕлектротехнички факултет у Београду и Академија инжењерских наука Србије
МестоСала 57

Биографија: Професор Кавчић је тренутно придружени професор електротехнике на Универзитету Карнеги Мелон у Питсбургу, а предавао је на Универзитету Хаваји у Манои, Хонгконгу као и на Харварду. Универзитет на коме је докторирао, Карнеги Мелон, добио је је једну од највећих одштета у историји универзитета у судском поступку против предузећа Marvell Technology Group због крађе и коришћење патента, који је Кавчић описао у својој докторској дисертацији. Патент је добио широку примену у индустрији магнетских меморија.

Професор Кавчић је и филантроп и оснивач фондације Алек Кавчић, чији основни циљеви су промоција образовања и науке.

Уписао је електротехнику у Београду, а завршио у Бохуму (Немачка).
Докторирао је електротехнику на Карнеги Мелон Универзитету у Америци.
Добитник је IEEE награде за најбољи рад 2005. године у области процесирања сигнала за меморије, IEEE Fellow признања 2018, као и два признања за личност године у Србији 2021. и 2022.

Предавање: ОПТИМАЛНИ ЧИТАЧ МАГНЕТСКИХ МЕМОРИЈА. КАДА И КАКО ПАТЕНТИРАТИ ИЗУМЕ?

Представићемо проблем читања сигнала са магнетских меморија онако како је он изгледао раних 1990их година, и поћи трагом решавања проблема управо онако како се то дешавало пре 3 деценије. Тада, дакле пре 30 година, је број транзистора (рачунарских јединица) који се могао уградити у чип био МИЛИОН пута мањи него данас, а под тим граничним условима је требало наћи решење.

Осврнућемо се на развој технологије који је допринео усвајању технолошког решења раних 2000их година и енормном финансијском успеху овог изума, али ћемо и сасвим реално проценити будућност овог изума у следећој деценији.

Имате изум? Патентирати или не? Ко треба да патентира? Са којим циљем? Били Ви изумитељ, или можда инвестирор у технолошки развој, Ви свакако морате бити свесни изузетно велике вероватноће да Ваш патент пропадне, а да дотични изум никада не дочека да буде имплементиран у неком производу.

Осврнућемо се на све замке патентирања, као и на околности под којима треба патентирати и шта заправо очекивати. Видећемо да одлуке о патентирању не треба доносити олако, и да је ту потребно много више планирања и познавања тржишних услова него што то напрви поглед изгледа.