Навигација

Пројектовање у електроенергетици од идеје до реализације

Време09. октобар 2012. 12:12
ПредавачДр Златан Стојковић, ред. проф.
МестоРачунски центар ЕТФа

У организацији  IEEE PES  Подружнице за Србију и Црну Гору одржаће се научна трибина у четвртак 25.10.2012. године у 12 часова у Рачунском центру Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

Кратак садржај предавања:

У предавању ће бити приказана примена постојећих и самостално развијених програмских алата у решавању низа проблема из области пројектовања електроенергетских објеката и система. На примерима из пројектантске праксе обрађени су концепти моделовања и симулација помоћу рачунара, приказ метода за развој модела, принципи извршавања симулација помоћу рачунара и могућа ограничења. Посебна пажња посвећена је узроцима могућих грешака у прорачунима. Просторно (3D) моделовање у електроенергетици и начин решавања ових проблема илустровани су кроз опис и примену програмског алата за пројектовање громобранске заштите објеката опште и посебне намене. Програмски алат базиран је на коришћењу програма AutoCAD/Visual Basic и математичких модела за прорачун заштитне зоне различитих заштитних уређаја. Могућности примене програмског алата у пројектовању громобранске заштите приказане су на конкретним примерима објекта посебне намене, разводног постројења трансформаторске станице 110 kV/35 kV/10 kV и двоструког надземног вода напонског нивоа 400 kV. Примена нових технолошких решења илустрована је на примерима пројектовања металом оклопљених, гасом SF6 изолованих разводних постројења. Дат је осврт на значај едукације студената и инжењера електроенергетског усмерења у овој важној техничкој дисциплини.

Биографија предавача:

Златан Стојковић (1960) дипломирао је 1984, магистрирао 1991. и докторирао 1995. године на Електротехничком факултету Универзитета у Београду. У периоду од 1984. године до 1993. године радио је као пројектант у Енергопројекту – Хидроинжењеринг А.Д. Од 1993. године ради на Електротехничком факултету Универзитета у Београду при Катедри за електроенергетске системе. Од 2006 до 2012. године налазио се на функцији шефа Катедре за електроенергетске системе. Као редовни професор изводи наставу из предмета Пројектовање помоћу рачунара у електроенергетици, Мониторинг и дијагностика високонапонских постројења, Примена програмских алата у електроенергетици и Високонапонска мерења у електроенергетици. Као стипендиста Фондације “Алеxандер вон Хумболдт”, Бон, СР Немачка, боравио је на последокторском усавршавању у Институтима за електроенергетске системе и висок напон Универзитета у Карлсруеу, Штутгарту и Ростоку, СР Немачка. Поседује лиценце 350 и 351 Инжењерске коморе Србије за одговорног пројектанта. Од 2011. године је председник Студијског комитета C4 CIGRE Србија и члан Већа научних области техничких наука Универзитета у Београду. Аутор и коаутор је 4 монографије, 80 радова у међународним и домаћим часописима и конференцијама. Учествовао је у реализацији 70 пројеката и 6 програмских алата. Рецензент је 12 књига и монографија, као и међународних и домаћих часописа, односно конференција. Награђен је за 7 радова објављених на домаћим конференцијама.