Навигација

Одржана свечаност поводом 20 година од оснивања Одсека за софтверско инжењерство

У суботу, 11. маја 2024. године у простору Ректората Универзитета у Београду окупили су се дипломирани и садашњи студенти свих двадесет генерација да заједно са својим професорима, али и угледним челницима државних институција, академске заједнице и водећих ИТ компанија, обележе 20 година од оснивања Одсека за софтверско инжењерство. Многи од њих већ су изградили веома успешне каријере код нас и у великим светским ИТ компанијама, међу којима су Google, Microsoft, Amazon, Meta, Nvidia, Volvo, док су неки покренули сопствене стартап фирме великог потенцијала. Зато није ни чудо што су бројне компаније помагале Одсек за софтверско инжењерство од оснивања па до данас, додељујући стипендије и награде најбољим студентима, као и вредну рачунарску опрему за модерне лабораторије.

На прослави је најпре у Свечаној сали Ректората говорио Декан Електротехничког факултета проф. др Дејан Гвоздић, који је нагласио значај Одсека за софтверско инжењерство за развојни потенцијал Електротехничког факултета и осврнуо се на доприносе софтверских инжењера другим техничким дисциплинама. Ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић изнео је охрабрујуће статистичке податке о успешности студирања и брзини запошљавања студената Одсека за софтверско инжењерство. Ректор је рекао да се према различитим показатељима овај Одсек налази у самом врху високог образовања на нашем Универзитету.

Проф. др Бошко Николић, шеф Одсека за софтверско инжењерство, подсетио је присутне на велике доприносе колега који су градили темеље овог студијског програма, а који на жалост више нису међу живима, а то су проф. др Душан Велашевић, проф. др Боривој Лазић, проф. др Владимир Благојевић, мр Ласло Краус и мр Игор Анђелковић. Професор Николић је говорио о успесима дипломаца у водећим светским компанијама, али и о њиховим научним доприносима, нагласивши да је седморо већ докторирало на нашем Електротехничком факултету, а још седморо на престижним светским универзитетима као што суsu MIT, EPFL, ETH Цирих, Imperial College Лондон, Temple University (Philadelphia, Pennsylvania), University of Gothenburg у Шведској…

Проф. др Јелица Протић, шеф Катедре за рачунарску технику и информатику, рекла је да софтвер представља чаролију стварања која је свакоме доступна. Осврнула се на улогу Катедре за рачунарску технику и информатику, која је носилац наставе на Одсеку за софтверско инжењерство и међу наставним особљем има 14 дипломаца овог Одсека, док је још шест запослено у Рачунском центру ЕТФ-а. Навела је и податке о четири акредитације овог студијског програма, од којих је последња добијена у марту 2024. године. По новој акредитацији се очекује упис 180 бруцоша у школској 2024/25 години.
Програм је водио проф. др Дражен Драшковић, један од припадника прве генерације уписане на Одсек за софтверско инжењерство 2004. године, истакавши посебан допринос декана Електротехничког факултета у време оснивања Одсека проф. др Бранка Ковачевића. Успеху су даље доприносили следећи декани, од проф. др Миодрага Поповића, под чијим руководством је урађена прва акредитација, проф. др Зорана Јовановића и проф. др Мила Томашевића, који су уз организационе активности на Одсеку за софтверско инжењерство предавали и већи број предмета, па до садашњег декана, проф. др Дејана Гвоздића. Од почетка рада до данас шефови Одсека за софтверско инжењерство били су проф. др Игор Тартаља, који је уложио велики труд у све аспекте његовог програмског успостављања и обезбеђења просторне и техничке основе, преко проф. др Драгана Милићева и проф. др Мирослава Бојовића, до садашњег шефа Одсека проф. др Бошка Николића који успешно води Одсек у савременим условима које доноси развој нових области.

До сада је на Одсеку за софтверско инжењерство дипломирао 931 студент, а тренутно их активно студира 1004. У настави учествује 50 наставника и 35 сарадника, који преносе знања из преко 80 предмета, а у новој акредитацији уведени су и нови садржаји по препорукама водећих међународних организација IEEE и ACM из области заштите података, дубоког машинског учења, управљања пројектима и предузетништва.

Посебно свечан и инспиративан део овог догађаја била је додела плакета и захвалница компанијама за посвећеност развоју Одсека за софтверско инжењерство, стипендирању студената и другим донацијама. Плакете су добиле компаније Ендава и Нордеус, док су захвалнице уручене представницима компанијаASEE Solutions, Axians Serbia, BE-terna, Comtrade Group, Decenter, ELSYS Eastern Europe, Ericsson, Eviden Southeast Europe, Foursquare Labs, Институт Михајло Пупин, IRITEL, LEVI 9 GLOBAL SOURCING BALKAN, LOGO, MERIT SOLUTIONS, Microsoft Development Center Serbia, PARAGRAF LEX, TELEGROUP, Телеком Србија,TomTom, VAST.COM и Zühlke Engineering.

Из Свечане сале гости су прешли у двориште Капетан Мишиног здања, где су уживали у пролећном амбијенту уз коктел и звуке џез-музичара квартета Cottonnails Band. Велики број младих ИТ стручњака из различитих компанија, заједно са представницима министарстава, академских и научних институција, студенти и њихови професори, искористили су прилику за дружење и разговоре у репрезентативном простору Ректората. Надамо се да ће овакви сусрети допринети будућој сарадњи на новим пројектима и даљем унапређењу квалитета Одсека за софтверско инжењерство. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2978/DQ0A9777.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2978/DQ0A9835.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2978/BOKI0355.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2978/BOKI0431.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2978/BOKI0463.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2978/BOKI0494.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2978/BOKI0573.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2978/DQ0A9931.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2978/DQ0A9936.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2978/BOKI0591.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2978/BOKI0607.JPG