Навигација

Донација МААЕ додељена Електротехничком факултету

У оквиру пројекта техничке сарадње Републике Србије са Међународном агенцијом за атомску енергију (МААЕ), „Јачање капацитета образовних установа за одрживо коришћење нуклеарних технологија“ (Enhancing the Capacities of Educational Institutions for the Sustainable use of Nuclear Technologies 2022 – 2025), Србија је добила донацију софтверског алата „RayXpert“ за Монте Карло симулације и тродимензионално моделовање у области бета и гама зрачења. Софтвер се користи у области дозиметрије јонизујућег зрачења, и представља погодан алат за високо образовање у области медицинске и индустријске примене нуклеарних технологија.

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије је доделио лиценце Електротехничком факултету Универзитета у Београду, с обзиром на то, да је проф. др Ковиљка Станковић дала највећи допринос учешћу Србије у овом пројекту, у области нуклеарног образовања.

Овај софтверски алат биће доступан, у оквиру петогодишње лиценце, студентима других високошколских установа, преко Електротехничког факултета.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2966/RayXpert-slika-1-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2966/RayXpert-slika-2.jpg