Навигација

Друго место на 18. Међународној олимпијади из микроелектронике

На 18. међународној олимпијади из микроелектронике одржаној од 18. до 20. октобра 2023. у Јеревану, Јерменија, Филип Стевановић, студент 4. године основних академских студија на модулу Електроника, освојио је сребрну медаљу.

Области из којих се задају проблеми на олимпијади су пројектовање и тестирање дигиталних, аналогних и mixed-signal  интегрисаних кола, полупроводничке компоненте и математички и алгоритамски проблеми који се јављају у софтверима за дизајн хардвера. Проблеми су прилагођени студентима и њиховом искуству.

Такмичење се одржава у две фазе. Прва фаза представља национална такмичења где се бирају представници сваке земље учеснице на финалном међународном такмичењу, а које се сваке године одржава у јесен у Јеревану. Овогодишња прва фаза је окупила такмичаре из 14 земаља. Најбољи са националних такмичења, њих 28 из Јерменије, Уједињених Арапских Емирата, Белорусије, Босне и Херцеговине, Бразила, Ирана, Јордана, Чилеа, Перуа, Србије и Вијетнама, учествовали су на финалном такмичењу у Јеревану.

Право учешћа на олимпијади имају сви студенти основних, мастер или докторских студија млађи од 30 година. Филипово 2. место је осма медаља за Србију на овом такмичењу, а шеста за ЕТФ. Студенти Електронике су до сада освојили две златне (2018. и 2019.), једну сребрну (2022.) и две бронзане медаље (2017. и 2021.).

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2885/Picture1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2885/Picture2.jpg