Навигација

2. место на 17. Међународној олимпијади из микроелектронике

На 17. међународној олимпијади из микроелектронике одржаној од 10. до 12. октобра 2022. у Јеревану, Јерменија, Василије Носовић, студент 4. године основних академских студија на модулу Електроника, освојио је сребрну медаљу. Прво место освојио је Ignasio de Pedro из Аргентине, а треће место су поделили Rodrigo do Nasimiento Toledo из Бразила и Armen Babajan из Јерменије.

Области из којих се задају проблеми на олимпијади су пројектовање и тестирање дигиталних, аналогних и mixed-signal интегрисаних кола, полупроводничке компоненте и математички и алгоритамски проблеми који се јављају у софтверима за дизајн хардвера. Проблеми су прилагођени студентима и њиховом искуству.

Такмичење се одржава у две фазе. Прва фаза представља национална такмичења где се бирају представници сваке земље учеснице на финалном међународном такмичењу, а које се сваке године одржава у јесен у Јеревану. Овогодишња прва фаза је окупила такмичаре из 13 земаља: Аргентина, Јерменија, Белорусија, Босна и Хервеговина, Бразил, Египат, Перу, Русија, Србија, Вијетнам, Уједињени Арапски Емирати, Украјина и САД. Најбољи са националних такмичења, њих 24, учествовали су на финалном такмичењу у Јеревану.

Право учешћа на олимпијади имају сви студенти основних, мастер или докторских студија млађи од 30 година. Василијево 2. место је седма медаља за Србију на овом такмичењу, а пета за ЕТФ. Студенти Електронике су до сада освојили две златне (2018. и 2019.) и две бронзане медаље (2017. и 2021.). 

Организатор олимпијаде је компанија Synopsys у сарадњи са Институтом инжењера електротехнике и електронике, IEEE. Честитамо!

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2635/2022sviTakmicari.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2635/2022vasilije.jpg