Навигација

Студенти телекомуникација се вратили из Кине

Као резултат дугорочне сарадње компаније HUAWEI и Лабораторије за Радиокомуникације, Катедре за Телекомуникације, седам наших студената провело је петнаест дана у Кини у оквиру интернационалног програма компаније HUAWEI ,,Seeds for the Future“, намењеног студентима телекомуникација. Током боравка у Кини, наши студенти били су у Пекингу и Shenzen-u.

УТИСЦИ ИЗ КИНЕ

Двонедељно путовање у Кину за нас представља једно посебно искуство. Имали смо прилику да се упознамо са културом народа која се значајно разликује од наше. Пројекат ,,Seeds for the Future“ је представљао јединствену прилику да кроз учење и дружење упознамо кинеску културу и традицију. Првих шест дана провели смо у Пекингу где смо у Beijing Language and Culture University учили кинески језик и имали часове калиграфије и сликања. Поред тога, уживали смо обилазећи Кинески зид, Забрањени град, Летњу палату, као и Олимпијски спортски центар. Највећи утисак на нас оставила је посета Кинеском зиду. Видети уживо једну од највећих грађевина на свету која иза себе има фасцинантну историју никога не може оставити равнодушним. Са друге стране, посета Летњој палати, коју је цар династије Јин изградио за своју мајку као поклон за шездесети рођендан, оставља без даха. Палата се налази на брду које су људи направили, а поред је вештачко језеро Кунмин. Врло је интересантан засвођен пролаз дугачак готово 800 метара у коме се и данас налази око 8 хиљада слика. На њима су приказане биљке и пејзажи из комплекса Летњег дворца, као и сцене из најпознатијих кинеских класичних литерарних дела.

Посета Кини је ипак била најзанимљивија због обуке коју смо имали у компанији HUAWEI, са седиштем у Shenzen-u. Слушали смо предавања о развоју мобилних технологија, као и најновијим технологијама - 5G, IoT и Cloud решењима. Између осталог, имали смо прилику да у лабораторији сами конфигуришемо 4G базну станицу, као и да посетимо Exhibition Hall - изложбу постигнућа и патената ове компаније. Видели смо колико је напредна технологија коју ова компанија развија, а чули смо понешто и о плановима за њихов даљи развој. На овом путовању смо имали прилику да се уверимо у то колико је HUAWEI моћна компанија која је са разлогом једна од водећих у свету. Уређеност кампуса, односи у фирми и начин пословања остављају без речи. Такође, поред обуке у компанији слободно време смо искористили за обилажење знаменитости Shenzen-a. Посебно је било занимљиво у посети Splendid China and Folk Village парка, где смо имали прилику да гледамо кинеску традиционалну представу, као и да обиђемо поставку највећих знаменитости Кине у минијатури. Наше незаборавно путовање заокружено је посетом величанственог Хонг Конг-а.

Кристина Јовичић, Кристина Јосифовић, Нина Шпановић, Јована Мићуновић, Јелена Младеновић, Андрија Штулић и Лука Јаковљевић

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1920/Peking_1.JPG
  • /uploads/attachment/vest/1920/Huawei1.JPG