Навигација

3. место на 12. Међународној олимпијади из микроелектронике

На 12. међународној олимпијади из микроелектронике одржаној од 23. до 25. октобра 2017. у Јеревану, Јерменија, Катарина Радиновић Капраловић, студент 4. године основних академских студија на модулу електроника, освојила је бронзану медаљу.

Такмичење се одржава у две фазе. Прва фаза представља национална такмичења где се бирају представници сваке земље учеснице на финалном међународном такмичењу које се сваке године одржава у октобру у Јеревану. Овогодишња прва фаза је окупила укупно 671 такмичара из 24 земље: Аргентина, Јерменија, Азербејџан, Бразил, Чиле, Кина, Колумбија, Египат, Грузија, Немачка, Хонг Конг, Иран, Јордан, Перу, Филипини, Русија, Саудијска Арабија, Србија, Тајланд, Уједињени Арапски Емирати, Украјина, Уругвај, САД и Вијетнам. Најбољи са националних такмичења, њих 41, учествовали су на финалном такмичењу у Јеревану.

Области из којих се задају проблеми на олимпијади су пројектовање и тестирање дигиталних, аналогних и mixed-signal интегрисаних кола, полупроводничке компоненте и математички и алгоритамски проблеми који се јављају у софтверима за дизајн хардвера. Проблеми су прилагођени студентима и њиховом искуству.

Право учешћа имају сви студенти основних, мастер или докторских студија млађи од 30 година. Катаринино 3. место је друга медаља за Србију на овом такмичењу. Овај успех је још већи ако се узме у обзир то да је остварен у конкуренцији углавном старијих и искуснијих студената у области микроелектронике. Честитамо Катарини и надамо се да ће ово такмичење окупити још више студената у наредним годинама.

Организатор олимпијаде је компанија Synopsys у сарадњи са Институтом инжењера електротехнике и електронике, ИЕЕЕ.

Неки од учесника олимпијаде са туристичког обиласка Јеревана

Катарина Радиновић Капраловић са признањем и плакетом

Признање, медаља и плакета