Навигација

59. Међународни сајам технике и техничких достигнућа

Како то и приличи великим догађајима, већ крајем марта почело је озбиљно одбројавање пред кључну, највећу овогодишњу регионалну техничко-технолошку сајамску манифестацију - 59. Међународни сајам технике и техничких достигнућа - која се одржава од 11. до 15. маја 2015, на Београдском сајму.

Под непромењеним слоганом “Корак у будућност” поново ће се под истим крововима окупити сви они који у овој области нешто значе и који верују да је оно што имају, знају, могу или раде вредно показивања и поделе са “остатком света”. Заједно са пројектованих више од 20 хиљада посетилаца, биће то концентрисана снага вредна сваког респекта.

До тренутка писања ове најаве за учешће на сајму, у својству директног или индиректног излагача или учесника у неком од бројних модела пратећег програма, већ се пријавило више стотина компанија или појединаца из готово свих земаља региона и Европе, а очекује се да њихов број премаши 500. У тај број, чак, нису укључени еминентни пословни посетиоци и са других континената.

Као што је већ уобичајено, на више од 15 хиљада квадратних метара затвореног и отвореног изложбеног простора сви они потрудиће се да понуде или да на свој начин буду део најквалитетнијих иновативних пројеката, специјализованих приредби, изложби националних привреда, али и врхунског стручног пратећег програма са конкретним и популарним демонстрацијама производа и услуга. Само тако је, уосталом, и могуће доказати да су актери најзначајније развојно-техничке и водеће технолошко-иновативне сајамске манифестације у овом делу Европе, коју уз све то краси и ауторитет изворног и угледног члана Међународне уније сајмова (УФИ).

Подразумева се да је императив који сваки учесник Сајма технике и техничких достигнућа у сваком тренутку има пред очима оно што се колоквијално назива - последња реч технике. То значи да се, пре свега у области индустријских технологија - електроенергетике, електронике,  телекомуникација, процесне технике, бродоградње, саобраћаја, климатизације, грејања и хлађења, логистике, материјала, опреме за професионалне и научне сврхе....- од учесника очекује да презентују и да и сами буду дух времена и својеврсна слика будућности која је пред вратима.

Акценат је, по логици светских техничко-технолошких трендова, на „паметној“, интегрисаној индустрији (интелигентним, самоорганизујућим фабрикама, у вези с којима се подразумевају демонстрације и симулације целокупног процеса производње, од појединачних компоненти до комплетних паметних производних линија, од кретања производа кроз различите фазе производње без интервенције људи до специфичне обраде на самом крају процеса...), на сектору трансформације енергетских система (све пригодне технологије, „омасовљење“ обновљивих извора енергије, децентрализација система снабдевања, интелигентни системи дистрибуције, најновије технологије за складиштење енергије итд.), те у технотроници (област рачунара, рачунарске и мрежне опреме, апликативних софтвера и сл.).

Исто тако, у складу са ултимативним слоганом под којим се сајам одржава, можда најважнији од свих сајамских императива је иновативност. С обзиром на то да ниједан корак у будућност није могуће ни замислити ни реализовати без иновација, без њиховог развојног и апликационог потенцијала, иновативност као систем и мерило вредности и граница раздвајања између новог и застарелог, бољег и лошијег, укратко - као услов свих услова, биће покретачка снага не само (концепта) овог сајма него и цивилизације у целини.

Због тога и не чуди податак да је два месеца пре почетка сајма пријављено чак педесетак иновација у најразличитијим техничко-технолошким секторима, од „лаких“, комерцијалних до „тешких“, процесних и индустријских.

www.sajamtehnike.rs