Навигација

Чек на 10.000 евра добили студенти Електротехничког факултета за апликацију "Вип биоскоп"

Јединствени конкурс за развој домаћих апликација за Андроид платформу „Вип Андроид изазов“, успешно је завршен након што је стручни жири изабрао 15 најбољих од укупно 64 пријављене апликације које су објављене на Андроид Маркету, а испуњавају критеријуме конкурса. Аутори најбољих апликација освојили су вредне награде из фонда од чак 20.000 евра. Подстичући развој локалних апликација са значајним погодностима за кориснике у Србији, Вип потврђује своје лидерство на тржишту смарт телефона и иде корак даље од комерцијалног представљања нових модела телефона заснованих на Андроид платформи.

Платинасту награду у висини од 10.000 евра освојио је тим младих програмера са Електротехничког факултета за победничку апликацију „Вип биоскоп“ која корисницима омогућава једноставно упознавање са биоскопским репертоаром и основним информацијама о филмовима, као и резервацију улазница позивом. Ова апликација ће бити од користи бројним корисницима мобилних телефона пошто се лако примењује и садржи актуелне информације о биоскопском репертоару, захваљујући аутоматском ажурирању података и коришћењу ГПС технологије.

Другопласирана је апликација „Цепелин“, која користећи ГПС технологију, олакшава тражење ресторана, кафића и клубова по целом Београду, а нуди и избор занимљивих дешавања у граду. Ауторски тим, који је себе назвао „Young Culture“, освојио је Випов златни чек на 3.000 евра.

Жири је одлучио да додели две равноправне сребрне награде у вредности од по 1.000 евра апликацијама „ПаркингБот“ и „Прва лига“. Прва ће помоћи возачима да лакше паркирају возило у Београду, Новом Саду и Шапцу, захваљујући употреби GPS и SMS услуга. Друга апликација је оригинална игрица „стони фудбал“ са српским тимовима, која користи гравитациони сензор за управљање.

Поред четири добитника новчаних награда, још 11 најквалитетнијих апликација, добило је бронзана признања, и као награду, ексклузивне HTC Hero мобилне телефоне са Андроид платформом. Преосталих 49 апликација које задовољавају критероијуме конкурса добијају HTC Tatto уређаје као специјалну награду за показану креативност и труд уложен у припрему апликације.

У образложењу награда, жири је навео да су сви програмери показали изузетно висок квалитет софтверског дизајна, креирајући апликације на српском језику, у распону од сервисног и информативног садржаја до лајфстајл информација и забаве. Према критеријумима конкурса, приликом селекције најбољих апликација вреднована су њихова идејна решења, иновативност и применљивост на домаћем тржишту. Приликом селекције, додатно је вреднована одрживост садржаја презентованих у апликацијама.

„Добар одзив и сјајне апликације показале су да програмери у Србији могу да развијају веома конкурентан софтвер за модерне платформе. У Србији је све више корисника напредних апликација за мобилне телефоне, а сада имамо и бројне ауторе апликација на српском језику, које су веома применљиве за домаће потребе. Вип Андроид изазов се показао као пун погодак, зато ће Вип наставити да улаже у нове идеје и да тиме унапређује корисничко искуство у мобилној комуникацији“, рекао је Александер Шперл, председник UO Vip mobile, на свечаној додели награда најуспешнијим програмерима, на којој су медијима представљене и победничке апликације.

Вип мобиле је крајем прошле године први у региону расписао конкурс „Вип Андроид изазов“ за развој апликација за Андроид платформу, која представља један од водећих оперативних система за смартпхоне мобилне уређаје. Укупно 75 учесника, талентованих појединаца, али и чланова тимова са факултета, из компанија и школа развило је нове апликације захваљујући учешћу на конкурсу.

Све регистроване апликације већ су на располагању за бесплатно преузимање са Андроид маркета свим корисницима Андроид телефона широм света. Тиме је ова млада платформа по први пут обогаћена апликацијама од локалног значаја, чијим инсталирањем корисници у Србији сада могу да искористе и пун потенцијал својих смарт телефона.

VIP press центар