Навигација

Презентација cp6Linux-a и система за управљање документима

Позивамо Вас да у среду, 4. јуна, у Привредној комори Србије (Теразије 23, Велика сала, други спрат) у 12 сати, присуствујете презентацији два пројекта отвореног кода.

Биће презентовани пројекти „cp6Linux“ и систем за управљање документима имплементиран у Министарству за телекомуникације и информатичко друштво. Ове пројекте финансирало је Министарство за телекомуникације и информатичко друштво.

Сp6Linux је дистрибуција Линукс оперативног система, која би требало да буде потпуно локализована на српски језик и оба писма и прилагођена употреби у кућном, пословном и школском окружењу. Сp6Linux дистрибуција је базирана на популарним Дебиан и Убунту дистрибуцијама и долази у три варијанте: Сp6Linux 2008 едиција за кућне кориснике, Сp6Linux 2008 едиција за пословне кориснике и Сp6Linux 2008 едиција за ученике и студенте. Посао локализације, који је чинио највећи део рада на Сp6Linux дистрибуцији, није ограничен само на ову дистрибуцију, већ ће преводи моћи да се користе уз било коју другу верзију Линукса, као и свуда где могу да се користе локализовани пакети (разне БСД и Уникс верзије, опен сорс верзије софтверских пакета који се извршавају на Мајкрософт Виндоуз и Епл Мекинтош платформама).

Пројектни тим Сp6Linux презентоваће шта је урађено на послу прављења ове дистрибуције, као и приказ свих варијанти дистрибуције. Такође ће бити разговора о укључивању шире заједнице у даље планове локализације, као и израде следеће верзије Сp6Linux дистрибуције (планиране за почетак 2009. године).

Систем за управљање документима базиран на Aлфреско платформи успешно је имплементиран у Министарству за телекомуникације и информатичко друштво. Имплементацију система и надоградњу Aлфреско платформе извео је Рачунски центар Електротехничког факултета Универзитета у Београду. Систем за управљање документима је израђен у најпознатијим технологијама отвореног кода, потпуно проширљив и прилагодљив било којим пословним токовима. Aлфреско је водећа платформа заснована на отвореном коду за системе за управљање документима.

У оквиру имплементације у Министарству за телекомуникације и информатичко друштво, Алфреско платформа локализована је на српски језик. Систем омогућава аутоматизацију пословних процеса и беспапирно пословање, штедећи време потребно за обављање послова и чинећи коришћење и контролу информација ефикаснијим. Систем подржава претраживање документа по атрибутима, као и по слободном тексту, контролу приступа документима, управљање животним циклусом документа (верзионирање), као и коришћење електронског потписа.

Систем се успешно интегрише са другим системима као што су ЕРП системи, ГИС системи, порталски системи (Лајфреј, Џејбос Портал).

Улаз на презентацију је слободан.

Министарство за телекомуникације и информатичко друштво - Презентација cp6Linux-a и система за управљање документима