Навигација

Информациони систем Генералног секретаријата Владе Републике Србије

Eлектротехнички факултет је израдио идејни пројекат информационог система "Електронски Генерални секретаријат" (е-GenSek) за подршку рада Генералног секретаријата Владе Републике Србије. Идејни пројекат је израђен према захтеву Министарства за телекомуникације и информатичко друштво, а финансиран је од стране Националног инвестиционог плана Србије, као један од основних корака у развоју електронске управе. На основу овог идејног пројекта, Министарство је објавило и јавни позив за реализацију пројекта.

Генерални секретаријат Владе је сложен и одговоран систем са кључном улогом у делотворном, ефикасном и рационалном функционисању Владе. Поставши језгро подршке у свим фазама рада Владе, намеће се потреба за коришћењем највиших стандарда у примени ИКТ у раду Генералног секретаријата Владе. Ту се превасходно мисли на развој и имплементацију ИС (Информационог система). Такав ИС мора бити развијан у складу са најсавременијим методолошким и техничко-технолошким достикнућима, тежећи да се помоћу њега оствари фунционално и технолошко јединство у пословима Генералног секретаријата Владе. До тако жељеног информационог система долазимо планским и координисаним развојем програмских система, где се идентификују пословни процеси и њихови међусобни односи. Поред тога, дефинишу се елементарне функције (сервиси) помоћу којих се пословни процес реализују и приоритети у њиховој аутоматизацији помоћу одговарајућих софтверских модула. Будући информациони систем Генералног секретаријата Владе треба да има карактеристике система за управљање документима са елементима система за управљање пословима, посебно прилагођен потребама и домену пословања Генералног секретаријата.

Пројекат ће бити урађен за годину дана, према одређеним развојним инкрементима на основу дефинисаних стандарда и методологије развоја. Тако одређени инкременти постају задаци који ће се развијати и уводити не дуже од неколико месеци. Резултат сваке фаза је један комплетиран, тестиран и од стране наручиоца и корисника верификован производ који је применљив у пракси, а у складу са скупом функционалности дефинисаних за сваку фазу. Сви захтеви које треба да задовоље одговарајуће издање, специфицирани су у оквиру конкурсних захтева. Реализациома сваке следеће фазе надограђује се претходна, уз очување свих функционалности и мера заштите података из претходне фазе.

Информациони систем Генералног секретаријата Владе је један од пројеката у оквиру НИП пројекта е-Србија. Техничка спецификација је урађена на основу идејног пројекта којим је дефинисан концептуални модел информационог система е-Генерални секретаријат, као главни предуслов за имплементацију техничко – технолошке основе тог система. У оквиру идејног пројекта дата је и анализа пословних процеса на основу правног оквира, урађени су случајеви коришћења за идентификоване типове корисника, екранске маске за корисничку комуникацију са информационим системом, систем заштите података, а дефинисана је стабилна хардверска и софтверска структура система која је утемељена на нормативним оквирима у овој области и која може да се једноставно прилагоди различитим облицима организације. Поред тога, идејним пројектом је предложен модалитет развоја, како целине, тако и делова информационог система. Дат је и план у којем се прецизно дефинише израда и реализација пројекта, са предложеним моделом одржавања информационог система е-Генерални секретаријат.

Реализацијом пројекта увешће се нова пракса у раду Владе, односно прелазак на беспапирни рад са материјала, како у припреми, тако и на самим седницама Владе и радних тела.