Навигација

Novi smer na ETF!

Smer za Mikrotalasnu tehniku Odseka za Telekomunikacije i informacione tehnologije obrazuje studente za oblast-struku Telekomunikacije. U okviru te osnovne struke, Smer za Mikrotalasnu tehniku pruza znanja za podrobnije razumevanje sistema, a posebno za projektovanje sklopova, koji rade na ucestanostima do nekoliko stotina GHz

Smer se bavi napravama i sklopovima koji su zastupljeni u mobilnoj telefoniji, radiorelejnim vezama, satelitskoj i kablovskoj televiziji, radarima, W-LAN sistemima i infrastrukturi bezicnog Interneta, antenskim sistemima, ultrabrzim racunarskim maticnim plocama i cipovima, ...

Nastava na Smeru za Mikrotalasnu tehniku obuhvata teorijske osnove funkcionisanja, principe i metode projektovanja, racunarske simulacije i praktican rad, ukljucujuci konkretne realizacije mikrotalasnih sklopova.

Inzenjer Telekomunikacija, smer Mikrotalasna tehnika, ima sirok spektar mogucih radnih mesta, pocev od velikih sistema kao sto su Telekom Srbija, mobilni operateri, radio i TV difuzija, zatim instituti kao sto je IMTEL, pa sve do malih i srednjih preduzeca koja se bave projektovanjem i implementacijom bezicnih sistema, Internet provajdingom, wireless lokalnim mrezama, usmerenim radio vezama, e-business infrastrukturom, i slicno.

Plan, program i nacin izvodjenja nastave na Smeru su uskladjeni sa trendom i iskustvom uzornih evropskih i americkih skola, a predmeti se polazu kroz domace zadatke, projekte i testove, koji su kombinovani sa elementima klasicnog ispita.

Za dodatna obavestenja o smeru, zainteresovani su uvek dobrodosli da se obrate nastavnicima smera:

Antonije Djordjevic (edjordja@etf.bg.ac.rs)
Branko Kolundzija (kol@etf.bg.ac.rs)