Навигација

Доношење медицинских одлука применом soft computing методологије

Време12. јануар 2017. 15:00
ПредавачПроф. др Јозо Дујмовић, San Francisco State University
Местосала 61, ЕТФ

Sadrzaj:

Cilj ovog predavanja je da pokaze kako se prave i koriste personalizovani soft computing modeli za izracunavanje stepena ozbiljnosti obolenja (disease severity) i stepena pacijentove onesposobljenosti (patient disability). U medicinskoj praksi se obilno koriste razni sistemi bodovanja stanja pacijenta. Sa tacke gledista metoda odlucivanja, postojece medicinske metode vrednovanja su veoma primitivne. Pre svega, nisu personalizovane, vec se isti kriterijum onesposobljenosti koristi za sve pacijente. Medicinski modeli su redovno aditivni i prema tome ne poseduju mogucnost da izraze logicke uslove koji su neophodni za razvoj kriterijuma ozbiljnosti obolenja i pacijentove onesposobljenosti. U ovom predavanju mi cemo prikazati metodologiju kojom se prave personalizovani logicki modeli koje pacijenti mogu da periodicki koriste posredstvom Interneta kako bi pratili svoje stanje. Prikazacemo kriterijum za vrednovanje perifernih neuropatija i njegovu primenu posredstvom LSPmed softvera. Na kraju predavanja prikazacemo problem odlucivanja o optimalnom momentu prihvatanja rizicnih terapija. Ovo predavanje je prikaz jednog poglavlja iz knjige “Soft Computing Evaluation Logic” koju predavac trenutno zavrsava po ugovoru sa izdavacem John Wiley i pod sponzorstvom IEEE.

Bio:

Jozo Dujmovic upavo dovrsava 53 godine kontinualnog profesionalnog rada u oblasti racunarstva. Diplomirao je, magistrirao, i doktorirao na ETF-u u Beogradu. Kao stipendista Instituta Mihajlo Pupin, radio je najpre u Institutu (Laboratorija za automatiku), a zatim 25 godina na ETF-u sve po redu od asistenta do redovnog profesora i sefa RTI katedre. Osnovao je Racunski Centar Beogradskog Univerziteta. Sa ETF-a je nerado otisao kao posledica raspada Jugoslavije. Bio je profesor racunarske tehnike na University of Florida, University of Texas, Worcester Polytechnic Institute i poslednje 23 godine na San Francisco State University gde je cetiri godine bio Chair of Computer Science Department. Pored akademskih poslova, u San Franciscu je 1997. godine osnovao firmu SEAS sa kojom trenutno proizvodi softver za odlucivanje u ekologiji. Predavao je takodje na postdiplomskim studijama nacionalnih univerziteta San Luis i Jujuy u Argentini. Bio je General Chair IEEE konferencije MASCOTS 2000 i General Chair ACM conferencije WOSP 2004.

Prof. Dujmovic je autor 170 referisanih publikacija u oblastima soft computing, software metrics, i computer performance evaluation. Na tri konferencije dobio je nagradu za najbolji rad. Publikovao je radove iz oblasti computational intelligence u vrhunskim svetskim casopisima (IEEE TFS, IJAR, IJIS, Information Sciences, Soft Computing, ACM TDS, i drugima) i ucestvovao sa radovima na vodecim svetskim soft computing konferencijama kao sto su IEEE World Congress on Computational Intelligence, World Conference on Soft Computing, IPMU, IEEE International Conference on Fuzzy Systems, IFSA World Congress, EUSFLAT, MDAI, AGOP, FQAS i drugima.