Навигација

CREATE-NET - mogucnosti saradnje i razmene znanja i osoblja u Evropskim okvirima

Време31. октобар 2007. 14:00
ПредавачBoris Dragovic, CREATE-NET, Area Head - ICT Security R&D
МестоRC ETF

Center of Research and Telecommunication Experimentation for Networked Communities (CREATE-NET) je istrazivacki i inovacioni centar osnovan u Trentu (Italija) 2003. godine na osnovu inicijative lokalne vlade i nekih od najznacajnijih univerziteta i istrazivackih centara Evrope.
Kroz kreiranje sinergija medju vodecim akademskim institucijama, kompanijama i istrazivackim centrima Evrope i sveta, CREATE-NET ostvaruje svoju misiju podrske najkvalitetnijim istrazivackim i inovacionim inicijativama. CREATE-NET povezuje industriju i akademski sektor omogucavanjem tehnoloskog transfera u obliku start-up kompanija i identifikacijom, kreiranjem i zastitom intelektualne svojine u obliku patenata.

CREATE-NET okuplja 60ak istrazivaca u 5 istrazivackih i jednoj inzinjerskoj grupi. Inovacione i istrazivacke aktivnosti instituta su usmerene na sledece tematike: Pervasive Computing; Multimedia, Interaction and Smart Environments; ICT for Community and Business; ICT Security; i Communication and Network Technologies. Svojim ucescem i koordinacijom 10ak projekata na Evropskom nivou sa nekim od vodecih globalnih partnera, CREATE-NET predstavlja jednu od najznacajnih institucija ove vrste u Evropi. Pored Evropskih projekata, CREATE-NET ucestvuje u vise industrijskih inicijativa i projekata sa vodecim kompanijama kao sto su Nokia, CISCO, Siemens, itd.

Prezentacija CREATE-NETa ima za cilj sagledavanje potencijalnih prilika za kolaboraciju u Evropskim i industrijskim okvirima. Partnerstvo na nivou Balkana se smatra krucijalnim za dalji razvoj Evropskog drustva i CREATE-NET tezi ka ostvarivanju cvrstih veza sa institucijama u Srbiji. Potencijalni oblici kolaboracije ukljucuju razmenu osoblja, staz studenata (internship), ucesce u projektima, zaposlenje itd. U okviru prezentacije bice predstavljen CREATE-NET, istrazivacke i inovacione grupe, njihove direkcije u razvoju i projekti na kojima ucestvuju.

Kratka biografija:

Boris Dragovic je diplomirao na University College London u Londonu i doktrirao na Univerzitetu u Kembridzu 2006. godine. Autor je dvadesetak radova objavljenih na medjunarodnim konferencijama i clan je programskih/organizacionih odbora nekoliko desetina konferencija iz oblasti sigurnosti podataka i sistema (SecureComm, NSPW, InfoCom, itd.). Nakon zavrsenih studija dosao je u CREATE-NET gde je oformio grupu koja se bavi aspektima sigurnosti i privatnosti podataka. Boris aktivno ucestvuje u koordinaciji i razvoju projekata kako na Evropskom tako i na lokalnom nivou. Tokom leta 2002. godine, Boris je radio kao sistem administrator u RCu ETFa.