Навигација

Silicijumska fotonika

Време28. мај 2007. 16:00
ПредавачDr Goran Mašanović, Silicon Photonics Group Manager, University of Surrey, Guildford, UK
Местоsala 70

Kratak sadržaj:

Silicijumska fotonika je oblast koja poslednjih godina doživljava vrtoglavi uspon. Nekoliko je razloga za to: velike kompanije, poput Intel-a i IBM-a, su se poslednjih 5 godina aktivno uključile u istraživanje, postoje značajne investicije u razvoj ove tehnologije u SAD, Japanu, Koreji i Evropskoj uniji, i konačno silicijumska fotonika je glavni kandidat za primene u sledećim oblastima:

  • optičke veze između štamapnih ploča, čipova i možda unutar čipova
  • pristup optičkim vlaknima do krajnjeg korisnika (FTTH - Fibre to the Home)
  • senzori (tzv. laboratorija na čipu)

U predavanju će biti dat pregled trenutnog istraživanja u svetu. Takođe đe biti predstavljene aktivnosti Grupe za silicijumsku fotoniku na Univerzitetu Sari, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Grupa je osnovana 1989, kao jedna od pionirskih u oblasti, i do sada je objavila 200 radova u vodećim časopisima i zbornicima međunarodnih konferencija. Trenutna aktivnost grupe je fokusirana između ostalog i na sledeće komponente silicijumskih fotonskih kola: modulatore, prekidače, pojačavače, filtere, kaplere, i senzore, a postoji i višegodišnja saradnja sa vodećim univerzitetima i kompanijama u svetu (Intel, IBM, Agilent, itd).

O predavaču:

Dr Goran Mašanović je diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu Sari. Od 1995. do 2000. je radio kao asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a od 2000. do 2006. kao istraživač u Institutu za napredne tehnologije, Univerziteta Sari. Poslednjih godinu dana je Menadžer grupe za silicijumsku fotoniku koja broji 12 članova. Dr Mašanović je objavio preko 50 radova iz oblasti silicijumske fotonike.