Навигација

Mreže sledeće generacije i uloga optičkih komunikacija

Време28. мај 2007. 17:00
ПредавачMilorad Cvijetić, Potpresednik i glavni tehnički strateg NEC Amerika
Местоsvečana sala sala IRITEL-a, Batajnički put 23

Sadržaj

Posle velikog kolapsa koji se desio 2000-2001 godine došlo je do dramatične promene u celoj filozofiji razvoja i primene telekomunikacionih mreža. Velike telekominikacione kompanije i operatori zainteresovani su za opremu i sisteme koji će poboljšati postojeća rešenja a istovremeno koštati manje. Proizvođači telekomunikacione opreme i ključnih komponenti su prisiljeni da prilagode strategiju i prioritete u pogledu razvoja i istraživanja i usmere pažnju na koncept mreža sledeće generacije, inače poznat po engleskom akronimu kao NGN (Next Generation Networks).

Osnovna ideja u ovom konceptu je da se ide na potpunu paketizaciju prenosa uz obezbeđivanje istog kvaliteta usluga koji je tipičan tradicionalnim telekomunikacionim mrežama, i sve to uz znatna poboljšanja u pogledu ukupnih troškova. Atributi kao sto su "integrisani pristup" ili "zajednička platforma" često su povezani sa konceptom mreža sledeće generacije i odnose se uglavnom na:

  • Geografsku integraciju i postepeno gubljenje granica između teritorijalnih domena koje mreže pokrivaju
  • Integraciju po logičkim nivoima koji karakterišu mrežu, počev od fizičkog nivoa pa naviše
  • Integraciju između "žičnog" i "bežičnog" prenosa, čiji su glavni predstavnici optičke i mobilne mreže.

U ovom izlaganju biće više reći o već pomenutim aspektima mreža sledeće generacije i o ulozi optičkih komunikacija i mreža. Posebna pažnja biće posvećena sadašnjoj situaciji i pravcima za dalju transformaciju mreža, tehnološkim aspektima i prioritetima koji se postavljaju pred inženjere koji se bave razvojem i istraživanjem u ovoj oblasti.