Навигација

Elektrotermička povratna sprega – ograničenje za povećanje brzine silicijumskih tranzistora

Време24. децембар 2004. 15:00
ПредавачDr. Ing. Nebojsa Nenadovic Delft University of Technology, Department of Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science DIMES, Laboratory of Electronic Components, Technology and Materials Silicon Device Integration Group
Местоsala 61

Elektrotermička povratna sprega – ograničenje za povećanje brzine silicijumskih tranzistora

Dr. Nebojša Nenadović

Ovo predavanje će pokušati da odgovori na sledeća pitanja:

Koje su savremene tehnike za povećanje brzine silicijumskih bipolarnih tranzistora i povećanje stepena integrisanosti u analognim kolima za visoke učestanosti?

  • Zbog čega su elektrotermički efekti sve izraženiji sa povećanjem brzine tranzistora?
  • Na koji način elektrotermička povratna sprega utiče na graničnu učestanost?
  • Kolika je maksimalna moguća granična učestanost silicijumskih bipolarnih tranzistora pri datim tehnološkim parametrima?
  • Kako se elektrotermički efekti mogu smanjiti modifikovanjem tehnoloških parametara, dizajna i geometrije ili promenom neposrednog okruženja tranzistora?

Biće prikazani jedinstveni rezultati dobijeni eksperimentalnom i teorijskom analizom elektrotermičkih efekata u silicijumskim tranzistorima sprovedenoj na institutu DIMES u Delftu (Holandija).

 

Biografija Dr Nebojše Nenadovića

Nebojša Nenadović je rodjen 13. septembra 1976. godine u Beogradu. Kao student generacije diplomirao je septembra 2000. na Elekrotehničkom fakultetu u Beogradu, smer Optoelektronika. Novembra 2004. doktorirao je na Odseku za Mikroelektroniku na Tehničkom Univerzitetu u Delftu, Holandija. Trenutno je zaposlen kao post-doc istra ž iva č u Institutu za mikroelektroniku i sub-mikronsku tehnologiju (DIMES) u Delftu. Njegova trenutna istraživačka interesovanja obuhvatju fiziku, tehnologiju i modelovanje poluprovodničkih komponenti, pre svega bipolarnih i MOS tranzistora snage i poluprovodničkih senzora.

Nebojša Nenadović je dobitnik Else Kooi nagrade za 2004. godinu, koja se dodeljuje jednom godišnje u Holandiji za postignute istraživačke rezultate u oblasti poluprovodničkih tehnologija. Dobitnik je i Oktobarske nagrade grada Beograda za 1994. godinu za stvaralaštvo mladih u oblasti matematike, kao i nagrada za najbolji studentski rad na medjunarodnim IEEE konferencijama: Topical Meeting for RF ICs 2001. i MIEL 2002. Autor je osam radova u priznatim medjunarodnim časopisima.