Навигација

Neprecizno definisani operatori u obradi slike: Dva kontrastna primera

Време24. јун 2004. 15:00
ПредавачProf. Dr Ebroul Izquierdo (Member, IEEE), Queen Mary University of London, UK
МестоETF, sala 61

CAS-SP Chapter Jugoslovenske sekcije IEEE i Elektrotehnički fakultet u Beogradu, organizuju zanimljivo predavanje pod nazivom:

ILL-POSED OPERATORS IN IMAGE PROCESSING: TWO CONTRASTING EXAMPLES
Neprecizno definisani operatori u obradi slike: Dva kontrastna primera
Predavač:
Prof. Dr. Ebroul Izquierdo (Member, IEEE), Queen Mary University of London, UK

Predavanje će se održati u četvrtak, 24. juna 2004, u 13 časova, na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, u sali 61 (prizemlje). Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Sadržaj predavanja:

Predmet predavanja je digitalna obrada slike sa težištem na obradi video signala. Mnogi postupci u obradi koriste matematičke modele koji su zasnovani na ne preterano preciznim operatorima (ill-posed operators) u Hadammard-ovom smislu. Tada može biti otežano dobijanje tačnog rešenja jer su ovakvi operatori veoma nestabilni. U predavanju će se obraditi dva kontrastna primera u obradi slike.

Prvi primer se odnosi na tačnu estimaciju epipolarne geometrije što dovodi do računarski zahtevne iterativne šeme zasnovane na nelinearnim algebarskim operacijama. Nestabilnost sistema je uračunata korišćenjem normalizacije podataka i metodama linearne algebre. Teorijski i praktični aspekti ovih veoma efikasnih linearnih metoda su prikazani i fundamentalni rezultati su diskutovani.

Nasuprot ovom uobičajenom postupku regularizacije koji se koristi u obradi kompjuterske vizije, drugi primer se odnosi na novu šemu za sigurnu autentifikaciju slika. Novi postupak je zasnovan na nekonvencionalnom postupku: ekstremno velika osetljivost neprecizno definisanih operatora na bilo koju promenu ulaznih podataka je ubačena u postupak za formiranje osetljivog vodenog žiga (watermark) za sigurnu verifikaciju slike. Neprecizno definisan operator je baziran na matrici koja povezuje originalnu sliku i vodeni žig, a koja je slabo definisana. Autentifikacija se postiže nakon rešavanja problema najmanjih kvadrata koji je pridružen odgovarajućem linearnom operatoru. Diskutovani su analitički i praktični aspekti ove nove tehnike u odnosu na generalne zahteve za sigurnom autentifikacijom baziranom na vodenom žigu. Pokazano je da je predložena šema autentifikacije veoma sigurna i da obezbedjuje izvanrednu lokalizaciju napada.