Навигација

Такмичење за Најбољу техничку иновацију 2013

Поштовани,

Подсећамо Вас да је у току пријављивање учесника за девето по реду Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији. Као и до сада, право на учешће на такмичењу имају тимови (од најмање три члана) који ће се такмичити у једној категорији – Реализоване иновације. Рок за пријаву је 22.04.2013, а победник ће бити познат након финала, које ће се одржати крајем децембра уз директан пренос на РТС-у. Почетни наградни фонд износи 5 миилиона динара.

Новина на овогодишњем такмичењу је сет нових тренинга. Такодје, од ове године ће бити праћена успешност реализације иновација прошлогодишњих учесника и то ће бити посебно награђено. Још једна значајна новина је омогућавање студентима да се укључе у рад неког од тимова на такмичењу. Ово ће тимовима бити значајна помоћ, док ће студентима омогућити стицање драгоценог искуства.

Циљ такмичења је промовисање иновационог капацитета и предузетничке климе у Србији, као и помоћ потенцијалним и постојећим „high-tech“ предузетницима који су спремни и способни да сопствене идеје и инвенције изнесу на тржиште.

Учешће на Такмичењу, осим могућности добијања новчаних награда, свим такмичарима обезбедјује и стручну помоћ у виду бесплатне едукације кроз тренинге и консалтинг, као и медијску промоцију.

Мото организатора такмичења је да се једино кроз стварање и пласман иновација на светском тржишту може подићи конкуретност наше привреде. Жеља им је да стварање иновација постане основни државни програм који ће се промовисати и реализовати код свих становника Србије. За тако нешто већ  је успостављен систем који траје и потребно је само да му се пружи права и видљива подршка. Неопходно је да почев од основне школе па до факултета, у свакој  кући, на њиви, предузећу, блиском окружењу, свакој општини, а на крају и у читавој земљи, започне процес иновативног рада и стварања и да то постане препознатљиво.

ТАКМИЧЕЊЕ

Такмичење ће се ове године одвијати у категорији Реализоване иновације. Након пријаве, све тимове, односно њихове иновације очекује неколико елиминаторних рецензентских кругова, а затим и вишемесечна обука, у периоду април-новембар. На крају године, одржава се финале Такмичења уз директан пренос из студија РТС-а.

Новина на овогодишњем такмичењу је развијена серија нових тренинга, који имају за циљ да обуче такмичаре како да ослушкују тржиште и како да направе успешну стратегију за пласирање својих производа и услуга. Такодје, од ове године ћемо пратити успешност реализације иновација прошлогодишњих учесника и то посебно наградити, без обзира на пласман који је остварен на NTI2012. Још једна значајна новина је што студенти који желе да се укључе у рад неког од тимова на такмичењу, могу да доставе кратак CV на office@inovacija.org. Ови CV ће бити стављени на увид такмичарима који ће моћи да у свој тим позову неког од студената.

Организатори такмичења су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Факултет техничких наука у Новом Саду, Привредна комора Србије и Завода за заштиту интелектуалне својине Републике Србије, док медијску подршку обезбеђује РТС.

РЕЗУЛТАТИ

У прилог томе да се ова визија организатора Такмичења остварује, говори и чињеница да је протеклих 8 година основано 70  високотехнолошких компанија утемељених на идејама учесника Такмичења, обучено  5.580  истраживача, високотехнолошких компанија, студената и иноватора  и направљено  529 бизнис и 176 маркетинг планова. Очекујемо да и овогодишње Такмичење окупи најбоље иноваторе из Србије и да им омогући да своје иновације реализују на тржишту.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ

Као и до сада, право учешћа имају само тимови, то са најмање три члана. На такмичењу могу учествовати сви становници Србије, независно од старосне, полне или образовне структуре. Иновације могу обухватати различите категорије - од иновативних решења за пласман једноставних производа, који се већ вековима праве на овим просторима, па до високих технологија. Пријављивање такмичара се врши као и претходних година, путем интернета, на  адреси www.inovacija.org , а рок за пријаву иновација је 22.април 2013. године, а рок за комплетирање пријаве је 26. април 2013.

Више детаља о такмичењу, сви заинтересовани могу пронаћи на адреси www.inovacija.org .

Особа за контакт

Владимир Никић
Организациони тим Такмичења NTI 2013.

063/11 33 012
office@inovacija.org
http://www.inovacija.org