Навигација

ОТ4ИП - Интернет програмирање

Спецификација предмета
НазивИнтернет програмирање
АкронимОТ4ИП
Студијски програмЕлектротехника и рачунарство
Модулмодул Телекомуникације и информационе технологије
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
Условљност другим предметимаНема
Циљеви изучавања предметаСтуденти ће научити да имплементирају динамичке веб сајтове који омогућавају жељени приказ садржаја и интеракције са корисницима, користећи програмске алате отвореног кода.
Исходи учења (стечена знања)Студенти ће моћи да дизајнирају и имплементирају веб сајтове са великим бројем могућности, као што су: унос и читање података у удаљену базу, аутентификација, претраживање сајта, корисничке сесије, анализа маркетиншких опција, провера исправности попуњених формулара итд.
Садржај предмета
Садржај теоријске наставеНајпре ће бити предавани програмски језици помоћу којих се дефинише приказ садржаја у браузеру крајњег корисника, XHTML и CSS. Затим ће бити изложен JavaScript, језик којим се имплементирају реакције на корисничке акције на корисничком рачунару. На крају ће бити предавани PHP језик и MySQL база података помоћу којих се имплементирају реакције на корисничке акције на страни сервера.
Садржај практичне наставеСтуденти ће на вежбама израдити динамички веб сајт са разним значајним функционалностима. Веб сајт ће се радити у три етапе: најпре ће бити дефинисан изглед сајта помоћу XHTML и CSS програмских језика, затим ће сајту бити додате JavaScript функционалности, на крају ће сајт бити повезан помоћу PHP кода са MySQL базом.
Литература
  1. Slajdovi na http://home.etf.rs/~aleksandra/IP.html
  2. E. Castro, HTML for the World Wide Web with XHTML and CSS, Fifth Edition, Peachpit Press, 2003.
  3. David Falangan, JavaScript: The Definitive Guide, O'Reilly Media, Inc., 5th edition, August 17, 2006
  4. Jason Gilmore, Beginning PHP and MySQL: From Novice to Professional, Third Edition (Beginning from Novice to Professional), Apress, March 2008.
  5. Luke Welling, and Laura Thomson Laura (Author) PHP and MySQL Web Development (4th Edition) (Developer's Library), Addison-Wesley Professional, October 2008
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
311
Методе извођења наставеНастава се састоји из предавања и вежби. На вежбама се кроз пројекат израђује динамички веб сајт. На пројекту раде групе од два, три студента. Cтуденти могу наћи информације везане за предмет на веб сајту http://home.etf.rs/~aleksandra/IP.html .
Оцена знања (максимални број поена 100)
Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
Активности у току предавања0Писмени испит40
Практична настава0Усмени испит0
Пројекти60
Колоквијуми0
Семинари0