Навигација

13Е044ПР - Пројекат

Спецификација предмета
НазивПројекат
Акроним13Е044ПР
Студијски програмЕлектротехника и рачунарство
Модулмодул Електроника
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
  Наставник/сарадник (ДОН)
   Број ЕСПБ2.0Статус предметаобавезан
   Условљност другим предметиманема
   Циљеви изучавања предметаУпознавање студената са основним карактеристикама наменских рачунарских система, њиховом архитектуром, имплементацијом функција и повезивањем компонената система. Упознавање студената са фазама у развоју наменског рачунарског система, развојним алатима и техникама имплементације функција система са аспекта наменског хардвера и софтвера.
   Исходи учења (стечена знања)Оспособљавање студената да aнализирају и дефинишу функционалну спецификације система и пројектују софтвер и хардвер наменског система.
   Садржај предмета
   Садржај теоријске наставеОсновни концепти развоја наменских система, архитектура микроконтролера, периферијских модула контролера и модел развоја програмског кода. Повезивање периферијских уређаја, комуникациони интерфејси и протоколи. Процесирање изузетака и прекида, иницијализација система. Алати и технике развоја програмског кода у интегрисаном развојном окружењу.
   Садржај практичне наставеПримери развоја програмског кода који имплементира функције дигиталног и аналогног улаза/излаза, мерење и генерисање временских интервала, визуелизацију и приказ информација, размену података преко стандардних серијских интерфејса, повезивање микроконтролера у сложене мерне и управљачке системе.
   Литература
   1. Белешке са предавања су доступне преко веб странице предмета
   2. Stuart Ball, "Embedded Microprocessors Systems: Real World Design" Newnes, 2002, ISBN: 075067534
   3. Stuart Ball, "Analog Interfacing to Embedded Microprocessors: Real World Design" Newnes, 2001, ISBN: 0750673397
   4. Frank Vahid, Tony Givargis, "Embedded Systems Design: A Unified Hardware/Software Introduction" Wiley, 2003, ISBN: 0-471-45303-X
   Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
   ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
   02
   Методе извођења наставе45 часова предавања, 15 часова вежби и консултација и 15 часова у лабораторији и рада на пројекту и колоквијум. Укупно 75 часова самосталног учења и рада на пројекту, од чега 3 часа недељно у току семестра и приближно 30 часова припрема за колоквијум и припрема у испитном року.
   Оцена знања (максимални број поена 100)
   Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
   Активности у току предавања0Писмени испит30
   Практична настава70Усмени испит0
   Пројекти
   Колоквијуми0
   Семинари0