Навигација

13Е043ПИР - Практикум из рачунара

Спецификација предмета
НазивПрактикум из рачунара
Акроним13Е043ПИР
Студијски програмЕлектротехника и рачунарство
Модулмодул Електроника
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
Број ЕСПБ2.0Статус предметаизборни
Условљност другим предметиманема
Циљеви изучавања предметаУпознавање студената са хардвером савремених комерцијалних и индустријскух рачунара. Упознаванје са применом алата и сервиса Windows, Linux и RT Linux оперативних система у сврху мерења и управљања. Конфигурисанје и администриранје рачунарских мрежа.
Исходи учења (стечена знања)Оспособљавање студената да конфигуришу и проширују рачунаре стандардним и наменским хардвером Оспособљавање студената да користе услуге оперативног система у сврху управљања ресурсима рачунара.
Садржај предмета
Линк ка предавањимаhttps://teams.microsoft.com/l/team/19%3ajUnGl80bbjv42T_vNuBgLqT_fxuRuPZFYHF1Nx-i76I1%40thread.tacv2/conversations?groupId=b238064c-652b-4d5b-8d04-421a68c63bab&tenantId=1774ef2e-9c62-478a-8d3a-fd2a495547ba
Садржај теоријске наставеОсновна конфигурација и наменски додаци. Компоненте, склапање ,расклапање и пуштање у рад. Напајање, карактеристике и прорачун. Типови и спецификације микропроцесора, лежишта и хладњаци. Матичне плоче и магистрале. Чипсетови. Прекиди, ДМА и У/И портови. RS232, USB, и Fire wire. Windows, Linux и RT Linux. Сервиси опеативног система. Мреже.
Садржај практичне наставеБИОС, подешавање, надоградња. Меморије, типови и разрешавање конфликата. АТА/ИДЕ интерфејс, стандарди. Дискови, врсте, формати података и коришћење. Аудио-видео хардвер, спецификације. Критеријуми селекције и подешавање монитора. Употреба сервиса оперативног система. Повезивање локалне мреже. Повезивање на Интернет. Тестирање и евалуација перформанси. Бенчмарк тестови.
Литература
  1. Надоградња и поправка ПЦ рачунара, Scott Muller, превод 14-тог издања, Издавач: ЦЕТ
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
011
Методе извођења наставедискусије, лабораторијске вежбе
Оцена знања (максимални број поена 100)
Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
Активности у току предавања70Писмени испит30
Практична настава0Усмени испит0
Пројекти
Колоквијуми0
Семинари0