Навигација

19М111РИП - Развој и примена рачунарских акцелератора

Спецификација предмета
НазивРазвој и примена рачунарских акцелератора
Акроним19М111РИП
Студијски програм
Модул
Тип студија
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
Условљност другим предметимаНема.
Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да се студенти упознају са савременим начином развоја рачунарских акцелератора (РА) и стекну теоријско и практично знање за анализу, развој, имплементацију и тестирање РА. Научити студенте да препознају када РА могу да постигну убрзања у односу на процесоре опште намене, уз мању потрошњу електричне енергије., као и како да искористе већу флексибилност РА.
Исходи учења (стечена знања)Очекује се да ће студенти развити способност да разумеју и самостално развијају савремене системе засноване на рачунарским акцелераторима (РА). Такође, очекује се да ће студенти развити способност да програмирају РА на вишим нивоима апстракције, као и да пореде различите парадигме по параметрима као што су брзина и потрошња енергије.
Садржај предмета
Линк ка страници предметаhttps://rti.etf.bg.ac.rs/rti/ms1rip/
Садржај теоријске наставеПредмет анализира развој супер рачунара, дефинише DataFlow (ДФ) парадигму за развој рачунарских акцелератора, представља њене предности и упознаје студенте са ДФ програмским моделом. Предмет покрива све фазе развоја система на бази ДФ парадигме: дизајн алгоритма, компилација програма, системски софтвер за коришћење акцелератора, методе за убрзавање алгоритама и методе за смањење потрошње енергије.
Садржај практичне наставеПрактична настава укључује анализу алата за развој програма на DataFlow рачунарским акцелераторима. На практичним вежбама студенти се упознају са низом примера примене рачунарских акцелератора у следећим областима: математичка алгоритмика, обрада слике, машинско учење, тензорски рачун. Индивидуални домаћи задаци: развој и тестирање рачунарског акцелератора за рачунски захтевних проблема.
Литература
  1. Stojanovic, S., Bojic, D., Bojovic, M., "An Overview of Selected Heterogeneous and Reconfigurable Architectures," Advances in Computers, 2015
  2. Korolija, N., Popovic, J., Cvetanovic, M., Bojovic, M., "Dataflow-Based Parallelization of Control-Flow Algorithms," Advances in Computers, 2017
  3. Milutinovic, V., et al, "DataFlow SuperComputing Essentials," Springer, 2017
  4. Flynn, M., Mencer, O., Milutinovic, V., et al, “Moving from PetaFlops to PetaData,” Communications of the ACM, 2013
  5. Milutinovic, V., "Mapping of neural networks on the honeycomb architecture," Proceedings of the IEEE, 1989
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
221
Методе извођења наставеПредавања се држе уз електронске презентације. На предавањима се уводе концепти и излаже дефиниција рачунарских акцелератора. На аудиторним вежбама демонстрирају се практични примери развоја DataFlow рачунарских акцелератора. Предмет укључује неколико домаћих задатака из области: математичка алгоритмика, обрада слике, машинско учење и тензорски рачун.
Оцена знања (максимални број поена 100)
Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
Активности у току предавања0Писмени испит0
Практична настава0Усмени испит30
Пројекти70
Колоквијуми0
Семинари0