Навигација

19М081ММС - Математичко моделирање и симулације

Спецификација предмета
НазивМатематичко моделирање и симулације
Акроним19М081ММС
Студијски програмЕлектротехника и рачунарство
Модул
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
  Условљност другим предметимаМатематички предмети основних студија
  Циљеви изучавања предметаПовезивање и примена знања из математике, електротехнике и рачунарства у прављењу математичких модела којима се описују реални системи у различитим областима, и креирање симулација - рачунарских експеримената, на основу формираних модела, које су неопходне како би се разумели, предвидели и оптимизовали моделирани системи.
  Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса студент је у стању да дефинише, опише и примени основне концепте везане за математичко моделирање и симулације многих савремених проблема из области електротехнике и рачунарства, као и да одабране проблеме решава применом адекватних математичких метода и рачунарске алата креирањем симулација.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеУвод у математичко моделирање и симулације, циклус симулације; Класе моделирања, избор алата за опис модела, извођење особине модела. Примери дискретних модела и симулационих метода (теорија игара, теорија одлучивања, симулације дискретних догађаја). Примери континуалних модела и симулација (динамички системи, симулације саобраћаја, модели базирани на парцијалним диференцијалним једначинама).
  Садржај практичне наставеКроз примере, задатке и проблеме, студент сазнаје како да примени теореме и основне појмове које је научио слушајући теоријску наставу. Посебно се припрема да решава проблеме који се појављују у стручним-електротехничким предметима, уз коришћење математичких програмских пакета.
  Литература
  1. Hans-Joachim Bungartz e.a.: Modeling and Simulation: An Application-Oriented Introduction, Springer, 2013, на енглеском
  2. Милан Дражић, Математичко моделирање, Математички факултет, Београд, 2017
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  31
  Методе извођења наставеКомбинација традиционалних излагања на табли, коришћења слајдова, бесплатног математичког софтвера (SAGE, Python са библиотекама), индивидуалног рада са студентима на изради пројеката и објашњавању текућег градива.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавањаПисмени испит20
  Практична наставаУсмени испит20
  Пројекти60
  Колоквијуми
  Семинари