Навигација

19Е111УРА - Увод у рачунарство

Спецификација предмета
НазивУвод у рачунарство
Акроним19Е111УРА
Студијски програмЕлектротехника и рачунарство
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
  Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ2.0Статус предметаизборни
  Условљност другим предметима-
  Циљеви изучавања предметаУпознавање студената са елементима и концептима реализације и рада рачунарских система различите сложености, почев од персоналних рачунара, до сложених серверских инфраструктура. Студенти ће се упознати са концептима архитектуре и организације рачунара, реализације и рада оперативних система, могућностима интернета и витуелизације, примени рачунарства у облаку.
  Исходи учења (стечена знања)Студент је упознат са појмовима и концептима у савременом рачунарству, као што су архитектура и организација рачунара, оперативни системи за рачунарске системе и мобилне уређаје, интернет, витуелизација, рачунарство у облаку. Практичном наставом студент је оспособљен да реализује и форматира основне типове докумената, као што су текстуални, табеларна израчунавања, визуелне презентације.
  Садржај предмета
  Линк ка страници предметаhttps://rti.etf.bg.ac.rs/rti/19e111ura/index.html
  Садржај теоријске наставеПерсонални рачунари: хардверске и софтверске компоненте. Оперативни систем: основни модули, организација података, рад са програмима, графички интерфејс, за мобилне уређаје. Интернет и сервиси, адресирање на интернету, апликације, будућност развоја, ИоТ. Виртуелизација: основни концепти, серверски и клијентски виртуелни системи. Рачунарство у облаку: примена, уштеда, врсте, IaaS, PaaS, SaaS.
  Садржај практичне наставеМS Word: показни пример, радна површина, рад са датотекама, елементи документа, поступци и алати. МS Excel: показни пример, радни простор, подаци и типови, изрази, референцирање ћелија, функције, форматизација изгледа, графикони, шаблони. MS Power Point: показни пример, употреба шаблона и мастер слајда, анимације, транзиција између слајдова, шта и како презентовати.
  Литература
  1. Computer Organization and Design: The Hardware/Software Interface, David A. Patterson , John L. Hennessy, Elsevier
  2. Cloud Computing: Concepts, Technology and Architecture, T. Erl, Z. Mahmood, R. Puttini, The Prentice Hall
  3. Microsoft Office 365 & Office 2016: Introductory, D. Beskeen, C. Cram, J. Duffy, L. Friedrichsen, E. Reding, Course Technology Ptr
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  11
  Методе извођења наставеПредавања са интерактивним презентацијама, лабораторијске вежбе и рад на рачунару
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања0Писмени испит70
  Практична настава30Усмени испит0
  Пројекти0
  Колоквијуми0
  Семинари0