Навигација

19Е024ПРПП - Пројекат из пројектовања помоћу рачунара у електроенергетици

Спецификација предмета
НазивПројекат из пројектовања помоћу рачунара у електроенергетици
Акроним19Е024ПРПП
Студијски програмЕлектротехника и рачунарство
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
  Наставник/сарадник (ДОН)
   Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
   Условљност другим предметимаНема
   Циљеви изучавања предметаУпознавање студената са основним концептима пројектовања помоћу рачунара у електроенергетици. Моделовање и симулације. Увођење студената у аспекте техничких прорачуна у електроенергетици. Оспособљавање студената за израду пројектне документације коришћењем најважнијих софтверских алата. Упознавање студената са областима и процесима у управљању пројектима и имплементацијом програма МS Project.
   Исходи учења (стечена знања)Студенти ће бити оспособљени за следеће активности: спровођење поступка моделовања и симулација кроз развојни процес од дефинисања математичког модела, превођења у компјутерски програм и верификације софтвера у односу на реалне податке из електроенергетских система; примена пажљиво одабраних софтверских алата у решавању низа 2Д и 3Д инжењерских проблема у области електроенергетике.
   Садржај предмета
   Садржај теоријске наставеУвод. Моделовање и симулације. Израда софтвера. MATLAB са додатним модулима. Примена програма за рад са базама података у електроенергетици. Примена специјализованих CAD / CAE програма. Програми за израду графичке документације. Примена програма за управљање пројектима. Дефиниција пројекта. Учесници у реализацији пројекта. Упит и понуда. Врсте уговора.
   Садржај практичне наставеПрактична настава обухвата извођење вежби на табли и вежби на рачунару. Израда софтвера. Решавање низа пројектантских проблема применом програма MATLAB и додатних модула. Задаци из примене програма за рад са базама података у електроенергетици. Примена напредних техника програма AutoCAD. Израда примера за управљање пројектима.
   Литература
   1. Златан Стојковић : Пројектовање помоћу рачунара у електроенергетици – примена програмских алата, Монографија, Електротехнички факултет, Београд, Академска мисао, Београд, 2009, стр. 529.
   2. Златан Стојковић, Јован Микуловић, Зоран Стојановић : Практикум из софтверских алата у електроенергетици, Електротехнички факултет, Београд, Академска мисао, Београд, 2006, стр. 298.
   Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
   ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
   02
   Методе извођења наставеПредавања, аудиторне вежбе и вежбе на рачунару.
   Оцена знања (максимални број поена 100)
   Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
   Активности у току предавања0Писмени испит30
   Практична настава0Усмени испит0
   Пројекти70
   Колоквијуми0
   Семинари0