Навигација

13М111ОПЈ - Обрада природних језика

Спецификација предмета
НазивОбрада природних језика
Акроним13М111ОПЈ
Студијски програмЕлектротехника и рачунарство
Модулмодул Софтверско инжењерство
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
Условљност другим предметимаНема формалног услова, потребно је предзнање градива предмета 13С112ОО2. Пожељно је, али не и неопходно, предзнање предмета 13С113ИС
Циљеви изучавања предметаУпознавање студената са основним концептима и техникама статистичке обраде природних језика. Разматрање често коришћених модела машинског учења и њихово поређење. Приказ неких од главних морфолошких, синтаксних и семантичких проблема из рачунарске обраде природних језика и упознавање са методама њиховог решавања.
Исходи учења (стечена знања)Студенти ће бити оспособљени да анализирају проблеме из домена обраде природних језика и примењују статистичке моделе у њиховом решавању.
Садржај предмета
Линк ка страници предметаhttp://rti.etf.bg.ac.rs/rti/ms1opj/
Садржај теоријске наставеМашинско учење у обради природних језика. Генеративни и дискриминативни модели. Модели секвенци. Преглед морфолошких, синтаксних и семантичких проблема у обради природних језика. Језички модели. Стемовање и лематизација. Парсирање. Класификација текстова на основу тематике и сентимента. Лексичка и дистрибуционална семантика. Семантичка сличност. Препознавање именованих ентитета.
Садржај практичне наставеЛабораторијске показне вежбе. Заједничко конципирање и разрада теме и садржаја пројекта; упућивање у релевантне концепте, приступе, средства и литературу; праћење и дискусија решења, резултата и могућих побољшања током рада на пројекту и његовог документовања.
Литература
  1. Dan Jurafsky, James H. Martin, "Speech and Language Processing", Prentice Hall, 2008.
  2. Christopher D. Manning, Prabhakar Raghavan, Hinrich Schütze, "An Introduction to Information Retrieval", Cambridge University Press, 2008.
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
221
Методе извођења наставеПредавања, лабораторијске вежбе, израда пројекта.
Оцена знања (максимални број поена 100)
Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
Активности у току предавањаПисмени испит30
Практична наставаУсмени испит
Пројекти70
Колоквијуми
Семинари