Навигација

13Е014ПЕП - Практикум из електромоторних погона

Спецификација предмета
НазивПрактикум из електромоторних погона
Акроним13Е014ПЕП
Студијски програмЕлектротехника и рачунарство
Модулмодул Енергетика
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
  Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
  Условљност другим предметимаПредмет могу бирати студенти који прате или су пратили предмет Електромоторни погони
  Циљеви изучавања предметаОсновни циљ курса је да се кроз практичан рад у лабораторији проуче статичке и динамичке карактеристике погона са једносмерним мотором са независном побудом и трофазним асинхроним мотором. Посебна пажња посвећена је управљању погоном као и заштити људи и опреме, као посебно значајном питању у пројектовању, производњи и примени погона. У раду на вежбама користи се савремена опрема, која је у овом тренутку доступна и најсавременије методе анализе система какви су електромоторни погони.
  Исходи учења (стечена знања)Знања потребна при коришћењу, управљању и пројектовању погона са једносмерним мотором са независном побудом и трофазним асинхроним мотором.
  Садржај предмета
  Линк ка страници предметаhttp://pogoni.etf.bg.ac.rs/index1.htm
  Садржај теоријске наставеУ оквиру предмета није предвиђена теоријска настава. Предмет уводи у примену теорију која се изучава у оквиру предмета Електромоторни погони.
  Садржај практичне наставеНастава се састоји од шест лабораторијских вежби. 1. Анализа рада електромоторног погона са једносмерним мотором: - статичке карактеристике, - динамички процеси, - управљање и заштита. 2. Анализа рада електромоторног погона са асинхроним мотором; - статичке карактеристике, - динамички процеси, - управљање и заштита. 3. Примена индустријског регулисаног исправљача за управљање погоном са једносмерним мотором. 4. Примена индустријског претварача учестаности за управљање погоном са асинхроним мотором. 5. Векторско управљање асинхроним мотором: - статичке и динамичке карактеристике погона са векторским управљањем, - идентификација параметара мотора, - практична имплементација у индустријском претварачу. 6. Електромоторни погон као рационалан и ефикасан потрошач електричне енергије (енергетска ефикасност погона са вентилаторском или пумпном карактеристиком оптерећења).
  Литература
  1. Лабораторијске вежбе из електромоторних погона – помоћни уџбеник у електронском облику, доступан студентима на сајту www.pogoni.etf.bg.ac.rs
  2. Упутства за употребу коришћених енергетских претварача и софтвера који се користе у оквиру вежбе, доступни студентима на сајту www.pogoni.etf.bg.ac.rs
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  02
  Методе извођења наставеЛабораторијске вежбе
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања0Писмени испит0
  Практична настава60Усмени испит40
  Пројекти
  Колоквијуми0
  Семинари0