Навигација

МС1БМП - 32-битни микроконтролери и примена

Спецификација предмета
Назив32-битни микроконтролери и примена
АкронимМС1БМП
Студијски програмЕлектротехника и рачунарство
Модулмодул Електроника
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
  Условљност другим предметимаЗавршене основне дипломске студије на Одсеку за електронику.
  Циљеви изучавања предметаИзучавање савремене технолошке основе за пројектовање и реализацију микрорачунара и њихову примену у комуникацијама, медицини, мерењу и управљању. Примена стечених знања и стицање искуства у пројектовању и реализацији практично употребљивих уређаја.
  Исходи учења (стечена знања)Кадар образован за пројектовање, реализацију и тестирање практично употребљивих уређаја базираних на савременој технологији миркорачунара.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеДизајн ARM процесора: архитектура, организација и имплементација; процесорскo језгрo; хијерархија меморије; дизајн инструкцијског сета; асемблер; елементи архитектуре за подршку за оперативни систем; примери SoiC-а са ARM процесорима (Cortex M3, М4); систем у процесору за подршку за дебаговање; алати за развој софтвера; примери реализације; систем дизајн; реализација, евалуација и документовање.
  Садржај практичне наставеУпознавање са развојним системом базираним на микроконтролеру са ARM процесорским језгром. Интегрисано развојно окружење и огранизација софтвера. Архитектура софтверских библиотека подржаних од стране ARM-a и произвођача микроконтролера. Практична имплементација једноставних пројектних задатака који истичу карактеристике одабране архитектуре.
  Литература
  1. S. Furber, "ARM System-on-Chip Architecture", Addison-Wesley, ISBN-13:978-0-201-67519-1
  2. J. Yiu, "The Definitive Guide to the ARM Cortex/M3", Elsevier, ISBN: 978-1-85617-963-8
  3. Andrew N. Sloss, Dominic Symes, Chris Wright, with a contribution by John Rayfield, “ARM System Developer’s Guide- Designing and Optimizing System Software", Elsevier, ISBN: 1-55860-874-5
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  31
  Методе извођења наставеПредавања: пројекција са рачунара. Вежбе: пројекција са рачунара и тестирање на развојним системима доступним у лабораторији. Израда пројекта.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања0Писмени испит0
  Практична настава0Усмени испит50
  Пројекти50
  Колоквијуми0
  Семинари0