Навигација

19Е034ИП - Интернет програмирање

Спецификација предмета
НазивИнтернет програмирање
Акроним19Е034ИП
Студијски програмЕлектротехника и рачунарство
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
  Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
  Условљност другим предметимаНема
  Циљеви изучавања предметаСтуденти ће научити да имплементирају динамичке веб сајтове који омогућавају жељени приказ садржаја и интеракције са корисницима, користећи програмске алате отвореног кода.
  Исходи учења (стечена знања)Студенти ће моћи да дизајнирају и имплементирају веб сајтове са великим бројем могућности, као што су: унос и читање података у удаљену базу, аутентификација, претраживање сајта, корисничке сесије, анализа маркетиншких опција, провера исправности попуњених формулара итд.
  Садржај предмета
  Линк ка предавањимаhttps://teams.microsoft.com/l/channel/19%3a4nKxzAnKaM3G30e7FlQDB_U4ZQzvSxgaahaRNfIdBRo1%40thread.tacv2/General?groupId=704eb84c-ed04-4bfe-966e-3ace0d59b85e&tenantId=1774ef2e-9c62-478a-8d3a-fd2a495547ba
  Садржај теоријске наставеНајпре ће бити предавани програмски језици помоћу којих се дефинише приказ садржаја у браузеру крајњег корисника, XHTML и CSS. Затим ће бити изложен JavaScript, језик којим се имплементирају реакције на корисничке акције на корисничком рачунару, као и серверу. На крају ће бити предавани PHP језик и MySQL база података помоћу којих се имплементирају реакције на корисничке акције на страни сервера.
  Садржај практичне наставеСтуденти ће на вежбама израдити динамички веб сајт са разним значајним функционалностима. Веб сајт ће се радити у три етапе: најпре ће бити дефинисан изглед сајта помоћу XHTML и CSS програмских језика, затим ће сајту бити додате JavaScript функционалности, на крају ће сајт бити повезан помоћу PHP кода са MySQL базом.
  Литература
  1. Slajdovi na veb strani
  2. E. Castro, HTML for the World Wide Web with XHTML and CSS, Fifth Edition, Peachpit Press, 2003.
  3. David Falangan, JavaScript: The Definitive Guide, O'Reilly Media, Inc., 5th edition, August 17, 2006
  4. Jason Gilmore, Beginning PHP and MySQL: From Novice to Professional, Third Edition (Beginning from Novice to Professional), Apress, March 2008.
  5. Luke Welling, and Laura Thomson Laura (Author) PHP and MySQL Web Development (4th Edition) (Developer's Library), Addison-Wesley Professional, October 2008
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  31.5
  Методе извођења наставеНастава се састоји из предавања и вежби. На вежбама се кроз пројекат израђује динамички веб сајт. На пројекту раде групе од два студента. Cтуденти могу наћи информације везане за предмет на веб сајту.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања0Писмени испит40
  Практична настава0Усмени испит0
  Пројекти
  Колоквијуми0
  Семинари60