Навигација

13М054КЛИН - Клиничка инструментација

Спецификација предмета
НазивКлиничка инструментација
Акроним13М054КЛИН
Студијски програмНапредне информационе технологије у дигиталној трансформацији
Модул
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
Условљност другим предметимаНема.
Циљеви изучавања предметаУпознавање са клиничком инструментацијом и њиховом применом, као и са специфичностима развоја медицинске инструментације.
Исходи учења (стечена знања)Положен испит, урађен пројекат и семинарски рад. Савладане технике сертификације и развоја клиничке инструментације за примену у дијагностици, у рехабилитацији и интензивној нези.
Садржај предмета
Линк ка страници предметаhttps://automatika.etf.bg.ac.rs/sr/13e054kli
Садржај теоријске наставеМедицински претварачи. Анализа перформанси медицинских инструмената. У ређаји у клиникама за рехабилитацију. Клиничка мерења, инструментација и биомеханика. Медицински уређаји у интензивној нези. Сертификација медицинских уређаја и софтвера. Основе вештачких органа. Правци развоја клиничке инструментације: примена ВИ технологија и других.
Садржај практичне наставеЛабораторијски рад и практични рад тј. пројекат на тему развоја и/или тестирања клиничког уређаја или на тему сертификације, менаџмента и етике у раду са клиничком инструментацијом и у клиничком окружењу.
Литература
  1. Yadin D. et al. (Eds.). "Clinical engineering", CRC Press, 2003.
  2. Webster J. G. (Ed.). "Medical instrumentation: Application and design", John Wiley & Sons, 2009.
  3. Miljković N. "Metode i instrumentacija za električna merenja", Univerzitet u Beogradu - Elektrotehnički fakultet, 2016
  4. Popović D. B. "Medicinska instrumentacija i merenja", Akademska Misao, Univerzitet u Beogradu - Elektrotehnički fakultet, 2014.
  5. Popović D. B., Sinkjaer T. "Control of movement for the physically disabled: control for rehabilitation technology", Springer, 2000.
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
311
Методе извођења наставеПредавања, рад у лабораторији. Опционе посете клиникама и компанијама које се баве производњом и дистрибуцијом медицинске опреме.
Оцена знања (максимални број поена 100)
Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
Активности у току предавањаПисмени испит60
Практична наставаУсмени испит
Пројекти30
Колоквијуми10
Семинари