Навигација

13М011ПРЕТ - Пројекат из енергетских трансформатора

Спецификација предмета
НазивПројекат из енергетских трансформатора
Акроним13М011ПРЕТ
Студијски програмЕлектротехника и рачунарство
Модулмодул Енергетска ефикасност
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
  Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
  Условљност другим предметимаслушање у току или одслушан или положен предмет: "Енергетски трансформатори", ОГ3ЕТ
  Циљеви изучавања предметаПројекат енергетског трансформатора подразумева итеративан прорачунски поступак за одређивање основних димензија и карактеристичних величина, термички прорачун и основни склопни цртеж, а у циљу да се добије енергетски трансформатор (или пригушница) са минималним утрошком материјала и оптималних карактеристика у погледу губитака при захтеваном начину експлоатације.
  Исходи учења (стечена знања)Базирано на усмерењу пројекта да се успостави веза између конструкцијских параметара и радних карактеристика трансформатора - пригушница, будући електро инжењери у врло широком спектру организација (ЕПС, ЕДБ, Енергетска постријења установа…) добијају неопходна знања за правилан избор, набавку и експлоатацију енергетских трансформатора.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеЗадавање карактеристика енергетског трансформатора који се пројектује. Давање упутстава и потребних дијаграма. Достављање студентима угледног цртежа трансформатора сагласног типу који се пројектује. Обезбеђење редовних недељних консултација за израду пројекта.
  Садржај практичне наставеИзбор материјала и прорачун основних димензија магнетског кола и избор врсте и прорачун намотаја за задате полазне параметре енергетског трансформатора. Прорачун пораста температура и провера динамичке издржљивости при кратким спојевима. Избор и димензионисање расхладног система. Параметри пројектованог трансформатора и радне карактеристике. Израда цртежа у 3 димензије.
  Литература
  1. И. Волчков: Прорачун енергетских трансформатора
  2. Стандарди JUS, IEC, ANSI,...
  3. Дијаграми, упутства, табеле,...
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  02
  Методе извођења наставеРедовне недељне консултације, преглед урађених делова пројекта и достављање потребних материјала. Одбрана пројекта после комплетирања и предаје.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања10Писмени испит0
  Практична настава0Усмени испит30
  Пројекти
  Колоквијуми0
  Семинари60