Навигација

Дан Електротехничког факултета

У суботу, 17.12.2022. године одржана је Свечана академија поводом Дана Факултета. Овим свечаним скупом обележили смо 74. годину постојања нашег факултета, 128.  годишњицу наставе електротехнике на Универзитету у Београду и 100 година од издавања првих диплома из области електротехнике на Универзитету у Београду. Посебно за ову прилику, снимљен је кратак филм који прича о еволуцији дипломе. Диплома  је  мењала државу која ју је издавала и у одређеној мери стил којим је писана, односно штампана, али њен квалитет успео је да одоли зубу времена. Посебно смо поносни и на овогодишњу публикацију Именик електроинжењера, која сведочи о бројним и изврсним инжењерима које је наша школа извела на пут.

Др Дејан Гвоздић, декан Факултета, поздравио је све присутне испред Председништва Свечане академије, које су поред њега чинили проф. др Александар Нешковић, председник Савета, проф. др Драган Олћан, продекан за науку, доц. др Александра Крстић, продекан за наставу, доц. др Саша Стојановић, продекан за финансије, доц. др Милета Жарковић, продекан за сарадњу са привредом и проф. др Јелица Протић, председник Комисије за прославу. Традиционално је упознао скуп са најбитнијим догађајима и постигнућима наших студената и запослених у протеклих годину дана. Кроз инспиративан говор подсетио је на историју наше школе, говорио о њеној будућности, наводећи бројне изазове који нам предстоје имајући у виду убрзан технолошки развој, а који је могуће пратити неговањем и развијањем различитих научних области које се истражују на Факултету. Искористио је прилику да се захвали свима онима који су препознали вишедеценијско питање просторног проширења Факултета, као и онима који су пружили подршку у реализацији пројекта соларне електране на крову зграде Техничких факултета.

Испред Министарства просвете скупу се обратио др Александар Јовић, помоћник министра просвете за међународну сарадњу и европске интеграције. Препознајући значај дигитализације и информационих технологија, нагласио је да Електротехнички факултет нуди далеко више од тога кроз неговање области енергетике, електронике, аутоматике, нуклеарне физике, телекомуникација, итд. Позивајући се на чињеницу да Електротехнички факултет уписује велики број ученика Математичке гимназије из Београда, објаснио је висок степен конкуренције и  спремности међу кандидатима који уписују Факултет, закључујући да свршени студенти Факултета једноставно и брзо долазе до посла.

Проф. др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду, честитао је јубилеј запосленима и студентима Факултета. Ректор је истакао важност и позицију Електротехничког факултета у оквиру Универзитета, али и елитизам у погледу квалитета студената које уписује из године у годину. Поздравио је напоре које Факултет улаже у сарадњу са привредом, како за развој научно-истраживачке делатности, тако и за обезбеђење квалитета наставног процеса у смислу стицања практичних знања студената. Истакао је да је пројекат нове зграде Факултета од значаја за читав кампус техничких факултета, а самим тим и Универзитет у Београду.

Академик Зоран Поповић, потпредседник Српске академије наука и уметности, испунио је прошлогодишње обећање и уручио Факултету јединствен поклон од стране САНУ у виду дигитализације популарног часописа Електрон, у чијем су издавању учествовали студенти Факултета. Ова збирка издања, која датира из шездесетих година претходног века, представља својеврсно сведочење свестраности студената Факултета и као таква биће постављена на сајту Факултета, као инспирација за будуће генерације.

Господин Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије, говорећи о стратегији развоја Републике  Србије у контексту паметних градова и примене интелигентних система у саобраћају, нагласио је значај електроинжењера и инжењера софтвера које школује наш Факултет. Додао је да ће настојати да укључи младе стручњаке који студирају на техничким високо-образовним институцијама у пројекте Министарства, како би, остварујући своје каријере остали у земљи и допринели њеном развоју.

Протеклог викенда, у сусрет Дану Факултета, одржана је свечана додела награда најбољим дипломираним студентима, као и најбољим уписаним студентима по различитим модулима. Том приликом су уручена и признања запосленима који су ове године отишли у заслужену пензију, као и онима који су на Факултету провели 10, 20 или 30 година рада. Уз честитке добитницима награда и повеља, присутнима је приказана презентација која садржи податке о лауреатима.

Програм Академије је водила Маја Вукасовић, асистент на Катедри за рачунарску технику и информатику. Свечаност су својим извођењима употпунили сопран Марија Јелић, студент докторских студија нашег факултета, уз клавирску пратњу госпође Наде Матијевић, као и пријатељи Факултета, хор Ars Vocalis са диригентом Мирославом Арбановским.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2714/12.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/1.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/5.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/6.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/7.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/8.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/9.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/10.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/11.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/13.JPG