Home page arrow News

3. mesto na 12. Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike

Na 12. međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike održanoj od 23. do 25. oktobra 2017. u Jerevanu, Jermenija, Katarina Radinović Kapralović, student 4. godine osnovnih akademskih studija na modulu elektronika, osvojila je bronzanu medalju.

Takmičenje se održava u dve faze. Prva faza predstavlja nacionalna takmičenja gde se biraju predstavnici svake zemlje učesnice na finalnom međunarodnom takmičenju koje se svake godine održava u oktobru u Jerevanu. Ovogodišnja prva faza je okupila ukupno 671 takmičara iz 24 zemlje: Argentina, Jermenija, Azerbejdžan, Brazil, Čile, Kina, Kolumbija, Egipat, Gruzija, Nemačka, Hong Kong, Iran, Jordan, Peru, Filipini, Rusija, Saudijska Arabija, Srbija, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina, Urugvaj, SAD i Vijetnam. Najbolji sa nacionalnih takmičenja, njih 41, učestvovali su na finalnom takmičenju u Jerevanu.

Oblasti iz kojih se zadaju problemi na olimpijadi su projektovanje i testiranje digitalnih, analognih i mixed-signal integrisanih kola, poluprovodničke komponente i matematički i algoritamski problemi koji se javljaju u softverima za dizajn hardvera. Problemi su prilagođeni studentima i njihovom iskustvu.

Pravo učešća imaju svi studenti osnovnih, master ili doktorskih studija mlađi od 30 godina. Katarinino 3. mesto je druga medalja za Srbiju na ovom takmičenju. Ovaj uspeh je još veći ako se uzme u obzir to da je ostvaren u konkurenciji uglavnom starijih i iskusnijih studenata u oblasti mikroelektronike. Čestitamo Katarini i nadamo se da će ovo takmičenje okupiti još više studenata u narednim godinama.

Organizator olimpijade je kompanija Synopsys u saradnji sa Institutom inženjera elektrotehnike i elektronike, IEEE.

Neki od učesnika olimpijade sa turističkog obilaska Jerevana

Katarina Radinović Kapralović sa priznanjem i plaketom

Priznanje, medalja i plaketa